10 Ocak 2008 Perşembe

Yaşam ve gelecek kazandı...

Depremde öğretmenlerini ve arkadaşlarını kaybeden öğrenciler siyah kurdeleli diplomalarını aldı

BERTANAĞANOĞLU - ALPER TURGUT

GÖLCÜK - Barbaros Hayrettin Lisesi mezuniyet töreninde ölümle yaşam, geçmişle gelecek buluştu. Ölümle yaşamın mücadelesini ''yaşam'' , geçmiş gelecek mücadelesini ''gelecek'' kazandı. Gencecik kızlar ve erkekler mezuniyet törenini hayat dersine dönüştürdüler. Gözyaşları, kaybettikleri öğretmenleri ve arkadaşları içindi ama ellerindeki diplomaları yaşama kararlılıklarının simgesiydi.

Barbaros Hayrettin Lisesi'nin geçmişi de acı öykülerle dolu. Okul, büyük bir facia üzerine kurulmuştu. 1 Mart 1958 tarihinde de İzmit'teki okullarından dönmek üzere öğle vapuruna binen Gölcüklü öğrencileri fırtına yakalamıştı. Vapuru tıklım tıklım dolduran öğrencilerin neredeyse tamamı yaşamını yitirmişti. Gölcük, kayıplarını büyük bir törenle toprağa verirken Gölcük'e bir lise kurulması işte bu faciadan sonra akıllara gelmişti. Yıllarca ortaokul binasında konuk edildi öğrenciler. Kavaklı'daki bugün hasarlı olan bina ise 1969 yılına yetiştirilebildi. Ancak, bu binanın ömrü de 30 yıl sürdü.

Barbaros Hayrettin Lisesi'nin 17 Ağustos'ta kaybı büyük oldu. Hem okul kullanılamayacak kadar hasar gördü, hem de 53 öğrencisini ve 5 öğretmenini yitirdi. Kalanlar aileleriyle birbirlerinden haber alamadan çadırkentlerde, prefabrik konutlarda göçmen oldu. Bazıları başka kentlere gitti, toparlanabilen 365 öğrenci başka okullarda konuk olarak 1999-2000 öğretim yılını tamamlayabildi.

Lise son sınıf öğrencilerinden 100'ü mezun oldu. Okul yöneticilerinin elinden aldıkları kırmızı yerine siyah kurdeleye bağlanmış diplomalarında bir yılın zorlu öyküleri gizliydi. Barbaros Hayrettin Lisesi mezunu 100 genç, hasarlı okullarının bahçesinde diplomalarını almayı beklerken ölen arkadaşları ve öğretmenleri için oluşturulan köşeden gözlerini alamadılar.

Okul için kampanya

Gençler, diplomalarını aldıktan sonra keplerini bir karanfille birlikte ölen arkadaşlarının ve öğretmenlerinin köşesine bırakıp çevresinde bir halka oluşturdular. Bir süre konuşmadan, kıpırdamadan gözyaşı döktüler. Ama yaşıyorlardı ve diplomalarını almışlardı. Diplomaları, her şeye karşın azimlerinin göstergesiydi. Barbaros Hayrettin Lisesi öğrencilerinden Kübra Bingöl , geçmişlerini kaybettiklerini anlattı. ''Elimde bir anahtar var'' dedi, ''yalnızca geçmişi açmaya yarayan bir anahtar bu'' . Barbaros Hayrettin Lisesi öğrencileri, geleceği kuracaklar artık. Geleceğin anahtarı, 17 Ağustos 1999'a karşın, eğitimlerini tamamlayabilmelerini sağlayan güçleri.

Barbaros Hayrettin Lisesi mezunlarının ve şimdiki öğrencilerinin ilk mücadelesi hasar gören okullarını onartabilmek. Bunun için yardım toplama kampanyalarının yanı sıra oluşturdukları web sayfasında seslerini duyurmaya çalışıyorlar. ''www.gbhl.k12.tr'' sitesinde hem eski öğrencilerle buluşmayı, hem de okullarının onarılabilmesi için gerekli parayı bulmaya çalışıyorlar. ''Gölcük'ü geri istiyorum'' diyordu Kübra Bingöl. Gençler, ''Gölcük'ü geri verin'' diyordu. Gençler, Gölcük'ü geri alacak.

Cumhuriyet Gazetesi

Hiç yorum yok: