16 Ocak 2008 Çarşamba

Tehlike sokaklarda geziyor


Beyoğlu'nun ara ve arka sokakları yurttaşlara kapalı. Beyoğlu'nun geceleri cinayet, yaralama, gasp, kapkaç, hırsızlık, fuhuş, uyuşturucu ve kumar olaylarıyla daha da kararıyor.


ALPER TURGUT


Eren Pak, Barış Dönmez, Önder Babat, Metin Uğur Kişmir, Tekin Konyar, Bekir Modey, Adem Adıyaman, Halit Çakır ve daha niceleri... Onlar Beyoğlu gecelerini daha da karartan suç ve suçlunun kol gezdiği ara ve arka sokaklar ile kana bulanan eğlence merkezlerinde yaşamlarını yitirdiler. Çoğu genç ölümler toplumsal değil adli vakalar olarak görülürken ''ateş düştüğü yeri yakar'' örneği yüreklerine kor düşen aileler, siyasi olduğu düşünülen Babat cinayetinin ''gemici düğümü'' gibi çözülemez hale gelmesini istemiyor...


Beyoğlu geceleri uzun süredir ''tekin'' değil... Yurttaşları endişe ve korkuya sürükleyen cinayet, yaralama, çatışma, gasp ve kapkaç olayları ile kavga ve şiddet görüntüleri ilçeyi derinden sarsıyor.


Hırsızlık, fuhuş, uyuşturucu ve kumar gibi sorunların çığ gibi büyüdüğünü ve Beyoğlu'nun imajını zedelediğini belirten esnaf ve yurttaşlar, ''Konuşuruz ancak çetelerle uğraşmamak için isim vermek istemiyoruz'' diyorlar.


Yurttaşlar, yüzlerce travesti ve hayat kadınının çalıştığı Beyoğlu gecelerinde, eğlence merkezi adı altında suç batağı haline gelen bazı pavyon ve barların kapısında duran koruma görevlilerinin de kavga çıkardığını ve terör estirdiğini vurgulayarak tepki gösteriyor.


'Polisten dahi çekinmiyorlar'

Beyoğlu'nda haraç ve otopark mafyasının cirit attığını ifade eden yurttaşlar, çete üyelerinin polis yaralamaktan bile çekinmediğini öne sürüyorlar. İstiklal Caddesi'ne çıkan ara sokaklarda rakip çete üyelerinin silahlarını çekerek sağa sola ve birbirlerinin üzerine ateş açması nedeniyle birçok suçsuz kişinin hedef olarak yaralandığını anımsatan yurttaşlar, ''Çete üyeleri sokaklara ve eğlence merkezlerine hâkim olmak istiyor. Çevik kuvvetin İstiklal Caddesi'nde, sivil polislerin ise arka sokaklarda devriye gezdiğini bildikleri halde çatışmaya girmekten, kanlı olaylar yaratmaktan korkmuyorlar'' diye konuşuyorlar.


'Eğlence işkenceye dönüşüyor'

Ortaköy, Kadıköy ve Bakırköy'ün de Beyoğlu'na dönüşmeye başladığını iddia eden yurttaşlar, çok sayıda kişinin ateşli silahlar, kesici ve delici aletlerle eğlence merkezlerine akın ettiğini söylüyor.

Özellikle çok kalabalık olan cuma ve cumartesi günlerinin suçu ve suçluyu adeta Beyoğlu'na çektiğini savlayan yurttaşlar şunları söylüyor:
''Her sokağa giremiyoruz. Tek başınaysak denemiyoruz bile... Arkamıza baka baka endişeyle yürüyoruz. Mafya özentileri, kendilerini kabadayı sananlar kavga çıkarmak için omuz atıyorlar. Sürekli çantamızı, cep telefonumuzu ve cüzdanımızı kollamaktan rahat hareket edemiyoruz. Eğlence işkenceye dönüşüyor. Beyoğlu'nu suç kenti Bronx'a dönüştürmeye çalışanlar bir an önce engellenmelidir.''

'Beyoğlu'nun genç ölümleri'

- 20 yaşındaki Eren Pak 19 Nisan 2004 günü Akasya Bar'ın çıkışında bıçaklanarak öldürüldü.
- Clup 14 adlı bara 9 Nisan 2004 günü arkadaşlarıyla birlikte eğlenmeye giden Barış Dönmez'in boğazı kesildi.
- Üniversite öğrencisi Önder Babat, İmam Adnan Sokak'ta 45 gün önce kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü.
- Tepebaşa'ndaki Kazablanka Bar'ın çalışanı Metin Uğur Kişmir, 16 Ekim 2003 günü olay çıkartan üç müşterinin kurşunlarına hedef oldu.
- Tekin Konyar adlı genç 1 Nisan 2003 tarihinde Tarlabaşı'nda sokak ortasında vuruldu.
- Bekir Modey adlı müşteri 23 Ekim 2002 gecesi Roma Müzikhol'de hesaba itiraz edince öldürüldü.
- Beyoğlu'nun arka sokaklarında iki grup arasında çıkan çatışma sonucunda Adem Adıyaman adlı genç öldü.
- Sıraselviler'de kimliği belirsiz saldırganlar Halit Çakır'ı öldürdü.
Cumhuriyet Gazetesi / 2004

1 yorum:

Unknown dedi ki...

TEKİN KONYAR GERCEK BİR EVSANDİ
ARKADA HAYİNCE 2 KURŞUN SIKILARAK ÖLDÜ DİYERLERİ HEPSİNİN HİKAYESİ FARKLİDIR