16 Ocak 2008 Çarşamba

Grup Yorum'dan 'Bir Masal Gecesi'



Açıkhava'da tiyatro, şiir ve müzik bir arada

ALPER TURGUT

Muhalif müziğin sesi ''Grup Yorum'' , Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nu, bir ilke imza atarak tiyatro, şiir ve koreografiyle süslediği ''Bir Masal Gecesi'' yle salladı.
Troyalılar'dan Akhalılar'a, Spartalılar'dan Persler'e Romalılar'dan Osmanlı'ya Anadolu'nun tarihçesinin anlatıldığı ''Bir Masal Gecesi'' nde tiyatro oyuncuları ve koreograflar ''Cihanın umudu ve ilk gerillası'' Spartacus ile Şeyh Bedrettin ve Kuvayı Milliye destanlarını sahneledi.

SU HAYATTIR...

Vedat Sakman , Truva Savaşı'yla ilgili bestelediği ''Issız Kaldım'' şarkısını seslendirirken Grup Yorum'a şef Levent Çoker yönetimindeki orkestra eşlik etti. Sanatçı Bilgesu Erenus 'un, ölüm orucunda yaşamını yitiren Günay Öğrener 'in, ''Su hayattır. O yüzden toprağa değil suya gömülmek isterdim. Akdeniz'de doğdum, Ege'de çalıştım. Saçlarım Karadeniz'e atılsın. Böylelikle Anadolu'yu dolaşmış olurum'' vasiyetini şiirleştirmesi duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. Erenus'un, tiyatro sanatçısı Deniz Şen 'e ölüm orucunu simgeleyen ''kızıl bant'' takması ise sloganlarla karşılandı.


Konserin 2. bölümünde Yorum dinleyicilerinin ''özlemle bekledikleri'' halaylar ve türkülere geçilmesiyle soğuktan tir tir titreyen binlerce kişi Açıkhava'yı bir anda miting alanına çevirdi.

KALBİ FİLİSTİNLİ...

F tipi cezaevlerinde tutulan arkadaşları İhsan Cibelik, Muharrem Cengiz ve Ali Aracı 'nın serbest bırakılmasını isteyen Grup Yorum üyelerinin, ''Kahramanlar Ölmez'' , ''Reber'' (öncü) ve ''Özlem'' gibi beğenilen şarkıları bildik görüntülere sahne oldu. Sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde çekilen halaylarla ısınan topluluk, konuk sanatçı Hilmi Yarayıcı 'nın seslendirdiği ''Cemo'' ile tek ses haline geldi.


Açıkhava'yı saran coşku, adına tugay kurulan, Filistinlilerin var olma mücadelesinin simge isimlerinden İzzettin El Kassam ve beraberindeki 9 savaşçının 56 yıl önce Cenin'in Yabed köyünde İsrail kurşunlarıyla şehit düşmesini anlatan ''Kalbu Falestini'' (Kalbi Filistinli) şarkısı ile doruğa çıktı.


''Sıyrılıp Gelen'' den ''Yürüyüş'' e birçok albüm çıkaran kurucularının artık yer almadığı 19 yıllık müzik topluluğu Grup Yorum'un konseri, ''Haklıyız Kazanacağız'' marşıyla sona erdi.



Cumhuriyet Gazetesi / 2004

Hiç yorum yok: