10 Ocak 2008 Perşembe

Toplu ölüm korkusu

18 cezaevinde 816 hükümlü ve tutuklunun ölüm orucu sürüyor

* Bundan önce yapılan açlık grevi eylemlerinde ölümlerin 60'lı günlerin başında meydana geldiğini vurgulayan tutuklu aileleri, ''Bu kez ölümler daha erken gelebilir. Evlatlarımızın sağlık durumu eyleme başlamadan önce de kötüydü. Cezaevlerinden gelen haberler hiç de iç açıcı değil'' diyor.

ALPER TURGUT

F tipi cezaevlerine karşı siyasi tutuklu ve hükümlülerce başlatılan ölüm orucu 34. gününe girerken yurtiçi ve yurtdışında destek amacıyla yapılan açlık grevi eylemleri yayılıyor. ''Toplu ölümlerin'' yaşanmasından korktuklarını vurgulayan tutuklu ve hükümlü aileleri, ''Bu kez ölümler daha erken gelebilir. Ancak şu da bilinsin ki çocuklarımızı yalnız göndermeyeceğiz. Bizler de onlar gibi ölüme yattık'' diye konuştular.

Siyasi tutuklu ve hükümlülerin ''ölüm hücreleri'' , devlet yetkililerinin de ''oda tipi'' dedikleri F tipi cezaevleri nedeniyle 18 cezaevinde DHKP-C, TKP(ML) ve TKİP davalarından yatan 816 tutuklu ve hükümlü ölüm orucu eylemi düzenliyor. Ümraniye Cezaevi'nde 248, Bayrampaşa Cezaevi'nde 108, Çanakkale Cezaevi'nde 74, Çankırı Cezaevi'nde 52, Bursa, Malatya ve Bartın cezaevlerinde 47, Ceyhan Cezaevi'nde 45, Aydın ve Buca cezaevlerinde 36, Uşak Cezaevi'nde 24, Gebze Cezaevi'nde 18, Nevşehir Cezaevi'nde 10, Niğde Cezaevi'nde 7, Ulucanlar Cezaevi'nde 6, Ermenek ve Kürkçüler cezaevlerinde 5 ve Yozgat Cezaevi'nde 1 tutuklu ve hükümlü, eylemlerini 20 Ekim 2000 tarihinden bu yana aralıksız sürdürüyor.

'Biz de ölüme yattık'

Sanatçı Bilgesu Erenus 'un Gümüşsuyu'ndaki evinde 4 tutuklu ve hükümlü yakınının ölüm orucu eylemi 10'uncu gününe girerken bir grup tutuklu ve hükümlü yakını da önceki gün Zeytinburnu'ndaki bir evde ölüm orucuna başladı. Bu arada Avrupa'daki cezaevlerinde kalan siyasi ve adli tutuklu ve hükümlülerle, yurtdışındaki sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen destek amaçlı dönüşümlü ve süresiz açlık grevleri ise devam ediyor. Özgür Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (Özgür TAYAD) üyesi aileler, bundan önce yapılan açlık grevi eylemlerinde ölümlerin 60'lı günlerin başında meydana geldiğini vurgulayarak şöyle konuştular:
''Bu kez ölümler daha erken gelebilir. Evlatlarımızın sağlık durumu eyleme başlamadan önce de kötüydü. Cezaevlerinden gelen haberler hiç de iç açıcı değil. Toplu ölümlerin yaşanmasından korkuyoruz. Ancak şu da bilinsin ki çocuklarımızı yalnız göndermeyeceğiz. Bizler de onlar gibi ölüme yattık. Vicdan sahipleri sizlere sesleniyoruz. Yeter artık. Bir şeyler yapmak için neyi bekliyoruz.''

Dördüncü büyük eylem

Siyasi tutuklu ve hükümlüler, 12 Eylül'ün ardından tek tip elbise, cezaevlerinde yaşanan baskılar, ''Eskişehir tabutluğu'' ve 1 Ağustos Genelgesi'nden sonra şimdi de F tipi cezaevleri nedeniyle ölüm orucu eylemi düzenliyor. Diyarbakır Cezaevi'nde (1983) 4, Metris Cezaevi'nde (1984) 4, Cezaevleri Merkezi Koordinasyonu'nun çeşitli cezaevlerinde düzenlediği (1996) eylemde de 12 tutuklu ve hükümlü yaşamını yitirdi. F tipi cezaevleri ile birlikte gündeme gelen 4. ölüm orucu eylemine DHKP-C, TKP(ML) ve TKİP davalarından tutuklu ve hükümlüler katılıyor.

Cumhuriyet Gazetesi

Hiç yorum yok: