10 Ocak 2008 Perşembe

Polislerin Suç Dosyası Kabarık...

İstanbul'da 1999'da değişik rütbe ve unvandaki 1472 personele ceza verildi

**Uzun zamandır gündemde olan ''temiz polis'' tartışmalarına ''Teşkilatımızda yer alan çürük kişilerin kafasını giyotine verdik'' sözleriyle ''çiçeği burnunda'' İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz da katıldı. Abanoz, yaptığı açıklamada ''Bir yerde mafya varsa, polis o örgütle çıkar ilişkisi içindedir'' dedi.

ALPER TURGUT ÖZKAN GÜVEN

Emniyet Teşkilatı, karanlık, kirli işlere karışan ve sayıları son dönemde gittikçe artan polisler nedeniyle son derece huzursuz. İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz , emniyet içindeki ''çürükleri'' ayıklamaya çalıştıklarını belirtmesine karşın bugüne dek birçok polis suç işledi. Kimisi işkence, cinayet, tecavüz, rüşvet ve haraç olaylarına karıştı kimisi de organize suç örgütleri ile birlikte çalıştı. Yalnızca İstanbul'da 1999'da il disiplin kurulu tarafından değişik rütbe ve unvandaki 1472 personele ceza verildi.

Uzun zamandır gündemde olan ''temiz polis'' tartışmalarına ''Teşkilatımızda yer alan çürük kişilerin kafasını giyotine verdik'' sözleriyle ''çiçeği burnunda'' İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz da katıldı. Abanoz, yaptığı açıklamada ''Bir yerde mafya varsa, polis o örgütle çıkar ilişkisi içindedir'' dedi. Emniyet yetkililerinin teşkilat içinde temizlik yaptıklarını söylemesine karşın bugüne dek kirli ilişkilere ve olaylara karışan çok sayıda polis, çeşitli suçlardan sanık sandalyesine oturdu. İşte huzuru sağlamakla yükümlü bazı polislerin karıştıkları olaylar:

* Aralarında eski Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican , eski İstanbul Emniyet Müdürü ve dönemin vakıf başkan yardımcısı Ramazan Er , Polis Akademisi Başkanı Tuncay Yılmaz , Polis Başmüfettişi Muzaffer Zeylan 'ın da bulunduğu 13 polis şefi, lojmanlarının ihtiyaçlarını Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın gelirlerinden karşılayarak vakfı zarara uğrattıkları gerekçesiyle 7 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle hâkim karşısına çıktı.

* Eski Bakırköy İlçe Emniyet Müdürü Yener Kur' un da aralarında bulunduğu 3 emniyet görevlisine, uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı ileri sürülen Kemal Sarıtaş 'a gerekli belgeler hazırlanmadan pasaport verdikleri gerekçesiyle dava açıldı.

* İstanbul'da yasadışı örgüte üye oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan 15 kişiye işkence yaptıkları ileri sürülen 1 başkomiser, 2 komiser ve 5 polis memuru yargılanıyor.

* Zeytinburnu'nda hırsızlık yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan bir kişiye işkence yaptıkları iddia edilen 3 polis memuru, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

* İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar ve Kaçakçılık Şube Müdürlüğü'nde görevli 5 polis ise 2 kişiye ''Cürümü söyletmek için işkence yapmak'' iddiasıyla yargı önüne çıktı.

* İzmir'de içki içip sarhoş olan ve evine bırakmak için polis otosuna aldıkları kadına ayrı ayrı tecavüz eden ''Görev sırasında zorla ırza geçmek'' suçundan yargılanan 2 polis memuruna 11'er yıl 8'er ay hapis cezası verildi.

* İstanbul'daki Conrad Oteli'nden, kendini terör örgütü Hizbullah üyesi olarak tanıtıp rüşvet isteyen polis memuru Yılmaz Murat , bankaya yatırılan parayı Mersin'de çekerken yakalandı.

* Şişli'de Murat Erol adlı polis memuru, yankesicilik yaptığı gerekçesiyle gözaltına almaya çalıştığı bir kadını tabancasıyla başından vurarak öldürdü. Erol, 6 ay hapis cezasına çarptırıldı, Bu ceza, 1.5 milyon lira ağır para cezasına çevrildi.

* Eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Deniz Gökçetin ve eski Asayiş Şube Müdürü Sedat Demir 'in de aralarında bulunduğu 8 kişi, kamuoyunda ''Söylemez kardeşler çetesi'' olarak bilinen organize suç örgütü mensuplarına, ''rüşvet karşılığı yardımcı oldukları'' iddiasıyla yargılandı. 4 yıl süren dava sonucu polis müdürleri delil yetersizliğinden beraat etti.

* Organize Suçlar Silah Kaçakçılık Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ve yardımcısı Ahmet Erdoğan , İstanbul DGM'ce aranan bir kişinin kendilerine teslim olmasına rağmen hakkında gerekli işlem yapmayarak görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle yargılanıyor.

* Diyarbakır'da, Mehmet Satıcıoğlu, Fahrettin İzgi, Eftal Yıldız ve İbrahim Pehlivan adlı polis memurları, çeşitli tarihlerde 49 kuruluştan 12 milyar lira para toplayarak dolandırıcılık yaptıkları gerekçesiyle tutuklandı.

* İzmir'de polis memuru Hüseyin Murato , dönemin Asayiş Şube Müdürü Metin Şen' i, kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle tabancayla yaraladı. Murato, 11 yıl 8 ay hapse mahkûm
edildi.

* Görevli olduğu 1998 yılı 1 Mayıs gösterileri sırasında bir eylemciyi Ülkü Ocakları Okmeydanı Temsilciliği'nin penceresinden düşmekten kurtardığı ve başka bir gösteride de küçük yaştaki bir çocuğu kucağına alarak olay yerinden uzaklaştırdığı için basın tarafından ''kahraman'' ilan edilen polis memuru Murat Çakıcı , 16 yaşındaki bir kıza tecavüz etmekten yargı önüne çıktı.

* Özel harekât ve organize suçlar birimlerinde görev yaparken çete elebaşısı Sedat Şahin' e bağlı faaliyet gösterdiği, işadamlarından tehditle haraç istediği ve çek-senet tahsilatı yaptığı gerekçesiyle açığa alınan Hasan Hüseyin Karaaslan , 2 tabanca, 2 adet sis bombası ve 1 adet el bombasıyla yakalandı.

Cumhuriyet Gazetesi

Hiç yorum yok: