16 Ocak 2008 Çarşamba

Adli Tıp'tan 'mucize tedavi'



Sürekli hastalığı bulunduğuna karar verdikleri hükümlüyü 6 ayda iyileştirdiler

Adli Tıp Kurumu'nda görev yapan aynı uzmanların 6 ay arayla verdiği iki farklı rapor, ''iyileşilemeyen hastalık'' olan 'Wernicke Korsakoff Sendromu'na yakalanan Turan Talay'ın tekrar cezaevine gönderilmesine neden oldu.


ALPER TURGUT

Türkiye'deki birçok cezaevinde yaşamının 18 yılını geçiren 50 yaşındaki hükümlü Turan Talay , ''organik bir akıl hastalığı'' olarak adlandırılan ' Wernicke Korsakoff Sendromu 'na yakalandı. Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, sürekli hastalığı bulunduğunu saptadığı Talay'ı 6 ay sonra verdiği 2. raporla iyileştirdi! ''Kendine bakamayacak'' durumdaki Talay, aynı uzmanların verdiği ikinci raporla cezaevine gönderildi.


Tunceli'nin Ovacık ilçesinde doğan ve TKP/ML davasından aralıklarla toplam 18 yıl cezaevinde kalan Turan Talay, katıldığı birçok açlık grevi nedeniyle hafızasını kaybetti. 12 Eylül sonrası gördüğü işkence sonucu bel fıtığı olan, akciğer ve karaciğerinde ise kist bulunan Talay, örgütün Erzincan sorumlusu olduğu iddiasıyla hüküm giydi.


Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, 24 Ekim 2002 günü Talay hakkında ''Korsakoff Sendromu teşhisiyle cezasının ertelenmesi'' kararını verdi. Ancak cezaevinden çıkamayan Talay için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) devreye girdi ve alınan 6 aylık raporun dolmasına 12 gün kala serbest bırakıldı.


Adli Tıp Kurumu, tedavi için Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı'na (TOHAV) gidip gelen Talay için avukatlarının tekrar başvurması üzerine Haziran 2003'te verdiği raporda, Talay'da saptanan 'Wernicke-Korsakoff Sendromu'nun organik bir akıl hastalığı olduğunu, cezasının ertelenmesinin uygun bulunduğunu bildirdi. Şişli Etfal Hastanesi'nden yüzde 80'lik iş göremez raporu alan Talay ile ilgili olarak, kurumlar arasında ''kocama olmadığı'' ve ''ölüm orucuna katılıp katılmadığı'' belirlenemediği gerekçesiyle sorunlar çıktı.


Adli Tıp Kurumu'nun 15 Aralık 2003 günlü raporu ise Talay'ın avukatlarının tepkisini çekti. Aynı kurum ve aynı doktorlar, ''Kitap okuyup tartışabilen, kıyafeti ve tıraşı düzgün olan, keçi sakal da bırakan'' Talay hakkında 6 ay sonra ''sürekli hastalık ve kocama hali'' olmadığı gerekçesiyle yeni bir rapor verdi. Talay, hakkındaki ikinci sağlıklı raporu nedeniyle Kandıra F Tipi Cezaevi'ne gönderildi.
Cumhuriyet Gazetesi / 2004

Hiç yorum yok: