10 Ocak 2008 Perşembe

Suç örgütleri her yerde

Çetelerin faaliyet alanları arasında spor kulüpleri ve yardım dernekleri de var

**Organize suç örgütleri üyeleri, turizm, inşaat, arazi, ihaleler, oto kiralama, at yarışları, şirketler ve otel sektörlerinden sonra şimdi de vakıflar, spor kulüpleri ve yardım derneklerinde faaliyet gösteriyor.

ALPER TURGUT

Organize suç örgütleri üyeleri; turizm, inşaat, arazi, ihaleler, oto kiralama, at yarışları, şirketler ve otel sektörlerinden sonra şimdi de vakıflar, spor külüpleri ve yardım derneklerinde faliyet gösteriyorlar. Uzmanlar, ''hemşericilik'' bağı kırılmadıkça, gençlere iş imkânı yaratılmadıkça, organize suçların finans kaynakları kurutulmadıkça, suçla mücadelede kalıcı başarı sağlanamayacağını vurgulayarak ''İstihbarat ve operasyon çok önemli, ancak daha da önemlisi suça karşı güçlü bir politika oluşturulmasıdır'' diyorlar.

Emniyet yetkilileri, sokak çetelerinde ''pişen'' suçluların, organize suç örgütlerine geçiş yaptığını; daha sonra kahvehanelerde, derneklerde, lokallerde, yardım amaçlı vakıflarda ve hatta spor kulüplerinde kendilerine ''yasal'' görüntüsü vererek örgütlendiklerini savlıyorlar.
Karaborsa, arazi yolsuzluğu, otopark, kara para aklama, silah ve mühimmat kaçakçılığı, şantaj, kalpazanlık, çek-tahsilatı, haraç alma, tarihi eser ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlara karışan söz konusu örgütlenmeler, adam kaçırarak, yaralayarak, cinayet işleyerek toplumu yıldırma politikasını sürdürüyor.

Bugüne dek yapılan operasyonlarda, yüzlerce hatta binlerce tabanca, roketatar, bomba, uzun namlulu otomotik silah, cop, kelepçe, susturuculu tabanca, çelik yelek, polis kıyafeti, sahte kimlik ve telsiz ele geçirilirken suç örgütlerinin var olan ''cephanelikleri'' konusunda yorum dahi yapılamıyor. Organize suç örgütlerinde yaşanan patlamalar ve el attıkları alanların giderek genişlemesi nedeniyle polis, gümrük muhafaza ve jandarmanın büyük özveriyle yürüttüğü operasyonların ''günlük'' başarılar olarak kaldığı vurgulanıyor.

Organize suçlarla mücadele eden kuruluşlar, suç örgütlerinin finans kaynaklarının kurutulmasında, ''rant savaşlarının'' engellenmesinde sadece istihbarat almanın ve operasyon düzenlemenin yetmeyeceğini, bir an önce çetelerle mücadele politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı yetkilileri, suç örgütlerinin, kamu otoritesi ve hukuki düzenlemeyle belli sisteme bağlanmamış, arazi, otopark mafyası gibi otorite boşluğu olan yerlere girerek rant elde etme yoluyla finans sağladığını ifade ediyorlar.

Uluslararası örgütler

Organize suç örgütlerinin bir numaralı kazanç kapısı, uyuşturucu kaçakçılığı... Silah kaçakçılığını sollayarak birinci sıraya oturan uyuşturucu baronları, dünyada yılda 500 milyar ile 1 trilyon dolar arası kâr elde ediyor. Türkiye bütçesinin yaklaşık 50 milyar dolar olduğu göz önüne alınırsa organize suç örgütlerinin tek bir kalemde (uyuşturucu) kazandığı paranın büyüklüğü ortaya çıkıyor. İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, organize suç örgütleri ülkeyi milyarlarca sterlin zarara uğratırken kara para aklayıcılarının arasında Türk mafyası da bulunuyor. Organize suç örgütleri ile ilgili raporlarda, organize suç örgütleri ile kara ve kirli para aklayıcılarının ''55 cenneti'' olduğu vurgulanıyor. Bu cennetlerden Cayman Adaları, küçük bir yerleşim birimi olmasına karşın bankacılıkta dünyada ilk 5'e giriyor. Bu cennetlerde vergi kaçakçıları, hayali ihracatçılar ve kara para aklayıcıları ''at koşturuyor'' . Büyük boyutlara ulaşan ve çoğu kez uluslararası nitelik taşıyan yolsuzluk ve mali suçlardan sonra dünya, giderek önemini arttıran ''internet ve bilişim suçları'' ve ''çocuk pornosu'' gibi suçlarla uğraşıyor. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı'nın faaliyet raporunda da, son yıllarda teknolojik ve ekonomik alanlardaki gelişmelerin, çeteleri de bu yeniliklere ayak uydurmak suretiyle faaliyet alanlarını genişletmeye ve var olan organik yapılarında da bu yönde değişiklikler yapmaya ittiği belirtiliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı, 1994'ten 1999'a dek 18 ton 209 kilo eroin ele geçirildiğini açıklarken geçen yıl yakalanan uyuşturucu maddelerin oranları şunlar:
Yüzde 64.7 esrar, yüzde 24.5 eroin, yüzde 3 kokain, yüzde 1.4 afyon, yüzde 1.5 baz morfin, yüzde 4.7 uyuşturucu hap, yüzde 0.2 asetik anhidrit.
Daire başkanlığının raporuna göre, 1998'de gözaltına alınan 6 bin 121 sanıktan 2 bin 851'i içici, 3 bin 270'i ise satıcı. Raporda, ilginç bir nokta da extacy haplarında yaşanan artış. 1995'te Türkiye'de hiçbir extacy vakası görülmezken 1998'de yüzde 62.5'lik artış yaşandı.

Kalpazanlık

1997'de 217 eski eser kaçakçılığı olayında 594 kişi gözaltına alınırken 1998'de 237 olayda 582, geçen yılın ilk sekiz ayında ise 174 olayda 460 sanık yakalandı. Kalpazanlık suçu nedeniyle, 1997'de 341 olayda 827 sanık yakalanırken 1998'de 400 olayda 1140 sanık, geçen yıl ise 420 olayda 1021 sanık adalete teslim edildi.

Cumhuriyet Gazetesi

Hiç yorum yok: