20 Ocak 2008 Pazar

Dünyanın en güzel dili çiçekler...





ALPER TURGUT



Çiçekler... Koku, renk ve şekilleriyle, hayatın güzel yüzünü resmediyorlar. Evlerimiz, işyerlerimiz ve bahçelerimizi süsleyen, bizleri sıkıcı şehir hayatından çıkarıp doğaya özlemi körükleyen nadide bitkiler... İlk buluşmada, yıldönümlerinde, özel günlerde, hasta yatağında, cenaze töreninde aklınıza gelebilecek her yerdeler... İnanılmaz ancak tam 800 anlam taşıyor çiçekler... Rengine, burcuna, fiyatına göre talep değişiyor. Ama değişmeyen bir tek şey var; o da çiçek alınan insanın gözle görülebilecek mutluluğu...



Bugünlerde herkesin tüketilmeye hazır çılgın oyuncağı olan Facebook sitesinde reklamını gördüm. www.ciceksiparisi.com adlı siteydi bu... Sanal alemde sahte çiçekler gönderilirken sanatçılar tarafından hazırlanan gerçek çiçeklerin internet aracılığıyla dağıtıldığını öğrenmiş oldum. Çiçek firmasının kurucusu Endüstri Mühendisi Emre Aydın 'a sordum: "Hala en çok hediye edilen çiçek kırmızı gül mü?" diye... "Evet" dedi.. "Kırmızı gül tüm zamanların ilgi odağı... Çünkü anlamı aşk..."



ÇİÇEKLER İSTANBUL'DAN...



- İnternet üzerinden çiçek sipariş etmek fikri nereden doğdu?



İnternet çağımızın gerekliliği... İşlerinden kafasını kaldıramayan, zamana karşı yarışan insanlar, sevdiklerine özel olduklarını hissettirmek için yerlerinden bile kalkmadan sayfamıza girip, çiçeklerini seçip yolluyorlar. Çok pratik... Şirketimizi 2000 yılında kurduk. Giderek büyüdü ve bu yıl istediğimiz noktaya doğru gelmeye başladı. Artık Türkiye geneline hatta dünyanın her hangi bir yerine çiçek yollayacak durumdayız.



- Çiçek hediye edilenlerin kadınlar olduğu malum. Peki en iyi çiçek müşterileri kimler?



Genelde okumuş, 28-38 yaş arası erkekler çiçek sipariş ediyor. Bunun dışında mesela bir günde 160 çiçek satılmışsa bunun 110 tanesi İstanbul'dan sipariş edilmiştir. İstanbullu erkeklerin çiçek hediye eden centilmenler olduğu sonucu çıkabilir.



- Günümüzde rağbet görmeyen çiçekler de var mı?



Başta karanfil. Eskiden çok satılan karanfil son dönemlerde alınmaz oldu. Fiyatı pahalı olan çiçeklerin de daha az satıldığı bilinen bir gerçek...



- Çiçek mezatları her gün yapılıyor mu?



Çiçek mezatları haftanın üç günü yapılıyor. Pazartesi. çarşamba ve cuma günleri... Üretici sabahın erken saatinde çiçeğini getiriyor almak isteyenler de açık arttırmaya katılıyor. Yürüyen bantın üzerindeki çiçeklere sahip olmak için elinizdeki düğmeye basıyorsunuz. Düğmeden en son elini çeken ekranda görünen fiyattan çiçekleri alıyor. Elinizde kalan çiçeklerin solması, kuruması riski var. Çöpe atılmamaları için ihtiyaca ve talebe göre hareket etmekte yarar var.



Emre Aydın, tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen 'in kendileri için beyaz ağırlıklı çiçeklerden tasarladığı aranjmanların rağbet gördüğünü söylüyor. Bundan sonra da sırasıyla birçok sanatçı çiçek tasarlamayı sürdürecek. Silahın değil çiçeğin hüküm sürdüğü bir dünyaya özlem adına...




Çiçeklerle tartışabilirsiniz



Hayatın renklerini canlı tutan çiçeklerin dili, ilk kez 1600'lü yıllarda İstanbul'da oluşturulmaya başlandı. Eşiyle birlikte İstanbul'da yaşayan İngiliz Lady Mary Wortley Montagu , 1716 yılında çiçeklerin anlamlarını toparlayarak bunun dünyaya yayılmasını sağladı. Montagu, "parmaklarınızı oynatmadan, çiçeklerle tartışabilir, azarlayabilir, dostluk, aşk, nezaket mektupları ve hatta haber bile gönderebilirsiniz" diyordu. Çiçeklerin taşıdıkları anlamlara ilişkin Fransa'ya da sıçrayan merak, kısa sürede 800 çiçeğin anlamının belirlenmesine ve tüm dünyada ortak bir çiçek dili oluşmasına yol açtı. İşte bazı çiçeklerin anlamları:




Beyaz Gül: Masumluk
Kırmızı Gül: Aşk
Pembe Gül: Gönlüm sende
Sarı Gül: Sıcak sevgi
Beyaz Karanfil: Temizlik, saflık
Kırmızı Karanfil: Sevgi
Pembe Karanfil: İçtenlik
Sarı Karanfil: Hüzün
Anemon: Gençlik
Beyaz Glayör: Dostluk
Kırmızı Glayör: İstek
Pembe Glayör: Zerafet
Sarı Glayör: Kıskançlık
Mor Glayör: İnanç
Orkide: Mağrur, gururlu
Sterliçya: Sıcak sevgi
Ağlayan Gelin: İsyan
Nilüfer: Gelecek yenileme
Beyaz Lale: Saflık, temizlik
Kırmızı Lale: Seni seviyorum
Pembe Lale: Anlayış
Sarı Lale: Gerginlik
Margarit: Bolluk, sıhhat
Menekşe: Alçak gönüllü
İris: Hatıra, zerafet
Kamelya: Mağrur
Lilyum: Güven
Gerbera: İyimser
Frezya: Suçsuzluk
Beyaz Krizantem: Sadakat
Kırmızı Krizantem: Sessiz istek
Sarı Krizantem: Karşılıksız sevgi
Mor Krizantem: Burukluk
Mersedes Gülü: Melankoli
Altın Kadeh: Umut
Fulya: Unutma

RENKLERE GÖRE ÇİÇEKLER:

Pembe: Şevkat
Beyaz: Saflık, Temizlik
Mavi: Yumuşak Başlılık
Yeşil: Ümit ve İstikbal
Mor: Dul
Altın Sarısı: Sevinç, Bolluk
Kırmızı: Aşk
Siyah: Üzüntü

BURÇLARA GÖRE ÇİÇEKLER:

Koç: Lale, papatya
Boğa: Kırmızı gül, pembe karanfil
İkizler: Gardenya, yasemin, sümbül
Yengeç: Nilüfer, beyaz gül, zambak
Aslan: Kırmızı gül, sarı krizantem, orkide
Başak: Açelya, sarı menekşe
Terazi: Pembe krizantem, pembe gül
Akrep: Kırmızı karanfil, hanımeli
Yay: Leylak, mor menekşe
Oğlak: Siyah gül, kadife çiçeği, kamelya
Kova: Zennen, menekşe, kartopu,
Balık: İnci çiçeği, zambak


Cumhuriyet Hafta Sonu / 1 Aralık 2007

Hiç yorum yok: