21 Ocak 2008 Pazartesi

Şifa veren eller, yeşil sahaların tozunu atıyor…





ALPER TURGUT

Doktorlar neşteri, bisturiyi, stetoskobu bir kenara bırakıp yüzlerini spora döndüler, yeşil sahalarda ter dökmek için… Artık şifa veren ellerinden başka ayaklarını da kullanıyorlar tüm hünerlerini sergileyecekleri bir topun peşi sıra… İşte doktor, diş hekimi ve tıp fakültesi öğrencilerinden oluşan ASM DENTTÜRK futbol takımı, 27. Dünya Tıp Olimpiyatları’nda (World Medical and Healt Games), üçüncü olup bronz madalyaya uzandı. Şimdiki hedefleri ise hem şampiyon olmak hem de bir sonraki tıp olimpiyatını Antalya’ya getirmek.



Geçtiğimiz Temmuz ayında İtalya’nın Floransa kentinde gerçekleştirilen olimpiyata 47 ülkeden 4 bin sağlık çalışanı katıldı. 27 branşta mücadele eden sporcular, sporun amatör ruhuna sarılarak kazanmaya çalıştılar. Tıp olimpiyatının en çok ilgi çeken dallarından biri de hiç kuşkusuz futboldu. Anadolu Sağlık Merkezi’nin sponsorluğundaki ASM DENTTÜRK ekibi, haftada üç gün antrenman yaparak hazırlıklarını tamamlamış, turnuvaya katılan birbirinden güçlü 38 futbol takımına rakip olmuştu. ASM DENTTÜRK’ün 18 kişilik kadrosunda, 4 doktor, 5 diş hekimi, 3 masör, bir biyokimya uzmanı, bir hastane yöneticisi ve 4 tıp fakültesi öğrencisi yer alıyordu.



Türkiye’yi temsil eden Sağlık Çalışanları Gençlik ve Spor Kulübü’ne bağlı ASM DENTTÜRK futbol takımı, ilk maçında İtalyan hekimlerle yenişemedi. Maç 2-2 berabere bitti. Sonrasında İspanya ve İtalya-Napoli takımını farklı skorlarla geçen ASM DENTTÜRK, bir üst tura çıktı. Oyunlara damgasını vuran Türk hekimler, grup maçlarında hiç gol yemeyip 12 gol atma başarısı gösterdi ve Kuzey İtalya takımıyla eşleşti. Normal süresi 1-1 berabere sona eren maç penaltılara kalırken, ASM DENTTÜRK, kaleyi koruyan fizik tedavi uzmanı Özgür Güngör’ün harika kurtarışlarıyla çeyrek finale adını yazdırmayı başardı. Çeyrek finalde Cezayirli doktorları 2-0’la eleyen Türk hekimler, yarı finalde geçen yılın şampiyonu Hollanda’ya mağlup oldu. İlk kez futbol ana kategorisine katılan ASM DENTTÜRK, üçüncülük dördüncülük maçına çıkıp Slovenya’yı 4-1 gibi net bir skorla yendi ve bronz madalyaya ulaştı. Biyokimyacı Canan Can ise futbol branşının en değerli oyuncusu seçildi.



Takımın kaptanlığını ve antrenörlüğünü üstlenen 34 yaşındaki diş hekimi Şahin Filik, “Kısıtlı olanaklarla hatta imkânsızlıklarla çıktığımız yolda çok çalıştık. Disiplin, sempati ve centilmenliğimizle ses getirdik, ülkemizin tanıtımını yaptık. Türkiye olarak biz de varız dedik. Binlerce sağlık çalışanının katıldığı bu etkinliğin Türkiye’de düzenlenmesi için çalışmalara başladık. Hatta Antalya Belek’in ismini yazdırdık.” diye konuşuyor.
İlk kez Fransa’nın Cannes kentinde 2000 yılında yapılan 21. Dünya Tıp Olimpiyatı’na katıldığını söyleyen Filik, şunları söylüyor:

“Futbol, profesyonel anlamda üniversite mezunlarını çeken bir spor değil. Ben Beşiktaş PAF takımındaydım. Sergen Yalçın ile birlikte oynuyorduk. Hem okumak hem de futbol oynamak oldukça zordu. İdman saatleriyle ders saatleri birbiriyle çakışıyordu. İki seçenek vardı önümde ya doktor alacaktım ya da futbolcu. Ben hekim olmayı seçtim. Sonra aradan yıllar geçti ve içinde futbol oynama aşkı olan diğer sağlık çalışanlarıyla bir araya gelip yeşil sahalara döndük. İlk takımımız veteranlardan oluşuyordu. Ekip arkadaşlarımdan çoğu 40 yaşın üstündeydi. Zamanla takım gençleşti. Anadoluhisarı’ndaki futbol sahasında sistemli bir şekilde yılmadan, pes etmeden çalıştık. Yeni bir ekip oluşturduk. Yurtdışındaki rakiplerimiz güçlüydü. Bazıları hükümet desteği alıyordu, bazıları milli takımlarıyla birlikte çalışıyordu. Bazılarının ise hukukçu ve sağlıkçıların oluşturduğu takımların katıldığı ligleri vardı. Sonuçta Almanya’daki oyunlarda 5. olduk, İspanya’da ise 4. Spor adına verdiğimiz emekler boşa gitmedi. Çabalarımız sonuç doğurdu.”

Tıp Bayramı’nda büyük bir turnuva gerçekleştirmek için kollarını sıvadıklarını vurgulayan Filik,
“Sağlık sektörünü sporla tanıştırmak ve sosyal paylaşımı sağlamak istiyoruz. Ayakkabıdan eşofmana, formadan kaleci eldivenine tüm ihtiyaçlarımızı kendimiz karşılıyoruz. Bunun dışında uçak parası, otel ve benzeri masraflar oluyor.
Anadolu Sağlık Merkezi maddi destek sağladı ancak bu yeterli değil. Aramızda öğrenci arkadaşlar var. Onların masraflarını da biz üstlendik.. Bir olimpiyata katılmak için en aşağı 40 bin ytl harcamak gerekiyor. Biz elimizi taşın altına koyduk. Devletin de amatör spora el atması lazım. Anadolu’nun en ücra hastanelerinde çalışan meslektaşlarımızın bu etkinliklerden haberdar olması ve bizi desteklemeleri en büyük amacımız.” diyor.




Cumhuriyet Gazetesi Spor Eki

Hiç yorum yok: