10 Ocak 2008 Perşembe

Katillerini asla affetmeyecekler...

17 Ağustos Marmara depreminin birinci yıldönümü Yalovalılar için acıların tazelendiği bir güne dönüştü

* Yalovalıların düzenlediği duygu dolu kitlesel yürüyüşte çiçek ve meşaleler taşınırken belediye tarafından yaptırılan anıtmezarda yakınlarının adlarını gören depremzedelerin feryatları yürekleri yeniden yaraladı... Gözyaşlarına karşın Yalovalı inatçı. Davasına sahip çıkıyor.

ALPER TURGUT - BERTAN AĞANOĞLU

YALOVA - Yalova SSK Hastanesi'nin önünde saat 02.30 sıralarında toplanmaya başlayan Yalovalılar, depremin 'yaşamlarını yerle bir ettiği' saat 03.02'de 45 saniye saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu sırasında vapurlar ve fabrikalar sirenlerini, araçlar kornalarını çaldı. Topluluk belediyece sağlanan otobüsten dua okunmasının ardından Gazipaşa'da Yalova Belediyesi'nce yaptırılan deprem anıtına doğru yürüyüşe geçti. ''Sorumlular yargılansın'', ''17 Ağustos'u unutmadık, unutturmayacağız'' yazılı siyah tişörtler de giyen ve 5 bini aşkın kişiden oluşan kortejin önünde çelenk bulunurken ÇYDD Yalova Şubesi de meşaleler taşıdı. Düdük ve ıslık çalan, alkışla tempo tutan yurttaşlar yaklaşık bir buçuk kilometre yürüdükten sonra deprem enkazından alınan molozlarla oluşturulan dolgu alanı üzerinde düzenlenen 'Yaşar Okuyan Parkı'' içindeki anıta ulaştı. Yürüyüş sırasında tekbir getiren bir grup, depremzedelerin tepkisini çekti.

Deprem anıtına çelenk bırakan depremzedeler daha sonra üzerinde depremde yaşamını yitiren yaklaşık 3 bin kişinin adının kazılı bulunduğu mermer kalıplar ile üzerinden gözyaşını simgeleyen su akan metal direkten oluşan anıtı ziyaret etti.

Ağlama duvarı

Ellerindeki mumları, çiçekleri ve siyah kurdeleleri, yakınlarının adlarının kazılı bulunduğu mermer kalıplara iliştiren depremzedeler, anıtı adeta ''ağlama duvarına'' çevirdi. Yakınlarının adlarını mermer kalıplar üzerinde arayan depremzedelerin adları buldukları anki feryatları ise yürekleri burktu. Mermer kalıpların üzerine kapaklanan, sevdiklerinin adlarını 'okşayan' , gözyaşlarına boğulan kimi depremzedeler daha sakin olmaya çabalayan yakınları tarafından güçlükle teskin edildi. Bazı depremzedeler yakınlarının adının bulunduğu mermer kalıpların önünden dakikalarca ayrılamazken fenalık geçiren yurttaşlar ambülansla hastaneye kaldırıldı. Depremzedelerin anıtı ziyareti sırasında belediyenin otobüsünden sürekli dua okundu. Anıtın ziyareti sırasında görüntü alma yarışına giren basın mensuplarının kalabalığın azalmasının ardından izledikleri tutum ise meslek etiğini yeniden tartışmaya açacak düzeydeydi.

Medya'ya tepki

17 Ağustos'un yıldönümü nedeniyle deprem bölgesi basın mensuplarının akınına uğrarken depremzedeler ''reyting peşindesiniz'' diye canlı yayın yapan bazı televizyon ekiplerine tepki gösterdi. Depremde babasını ve kardeşini yitiren 12 yaşındaki Muhammet 'e anıtın önünde deprem anını anlattıran bir meslektaşımız, ''Burada babanın ve kardeşinin adını görünce neler hissettin' gibi yanıtı bilinen bir soruyu yöneltirken deprem bölgesinde konuşlanan ve magazinel haberleriyle ünlü bir televizyoncu da anma etkinliklerini 'kutlama' olarak nitelendirdi. Galiba deprem ve yıldönümü 'televole medyası' için reyting kutlaması anlamına geliyordu.... Yalovalı 17 Ağustos gecesi sokaktaydı. Gözyaşlarına karşın Yalovalı inatçı. Davasına sahip çıkıyor. Yaşamlarını yıkan katil müteahhitleri ve ona göz yumanları unutmuyor, unutacak gibi de görünmüyor. Katilleri affetmeyecekler...

Hiç yorum yok: