10 Ocak 2008 Perşembe

Ölüm orucuna adım adım...

F tipi eyleminde 27. gün

ALPER TURGUT

F tipi cezaevlerinin kapatılması için yurt genelindeki 18 cezaevinde 816 tutuklu ve hükümlünün katılımıyla sürdürülen ve 27. gününe giren açlık grevi 3 gün sonra ölüm orucuna dönüştürülecek.

Erzurum ve Siirt cezaevlerinde ''hücre uygulamasına'' geçildiğini öne süren tutuklu ve hükümlüler, Adalet Bakanlığı'na ve sağlık kuruluşlarına yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşamsal önemi olan B-1 vitamini istediler. Kamuoyuna seslenen tutuklu ve hükümlü yakınları ise ''ölümlerin kapıda'' olduğunu vurgulayarak ''Evlatlarımızın sağlık durumu kötüleşti. Cezaevlerinden kan kusmaya başladıklarını belirten haberler geliyor. Talepleri bir an önce kabul edilmezse 20 Kasım'da bizler de toplu olarak ölüme yatacağız'' dediler.

Tutuklu ve hükümlü yakınları, daha önce yaşanan ölüm orucu ve süresiz açlık grevi eylemleri ile son dönemde Ulucanlar ve Burdur'da meydana gelen cezaevleri olayları nedeniyle çok sayıda siyasi tutuklu ve hükümlüde sağlık problemleri bulunduğunu açıkladılar. Fiziksel rahatsızlıkları bulunan tutuklu ve hükümlülerin de süresiz açlık grevine katıldığını vurgulayan aileler şöyle konuştu:
''Ölümler kapıda, cezaevlerinden sürekli olarak evlatlarımızın durumunun kötüleştiği, şuurlarının kapanmaya başladığı ve kan kustukları haberleri geliyor. Şu an cezaevlerinde hayati tehlikesi bulunan 400 tutuklu ve hükümlü var. Ümit Doğan Gönül, Murat Dil, Kalender Kayapınar, Polat İyit, Engin Huylu, Hanım Baran ve Uğur Gürdoğan 'ı tedavi edilemedikleri için kaybettik. Yeni kayıplar istemiyoruz. Tüm sağlık kuruluşlarını durumun önemini görmeleri için bir an önce cezaevlerine davet ediyoruz.''

Aileler, örnek olarak da sadece 1994-1995 yılları arasında 20 siyasi tutuklu ve hükümlünün tedavi göremedikleri için hastalıktan ölmesini gösteriyorlar. Bu arada Adalet Bakanlığı ve sağlık kuruluşlarına dilekçe ve mektupla başvuran tutuklu ve hükümlülerin, yaşamsal öneme sahip B-1 vitamini ihtiyaçlarının karşılanmasını istedikleri ifade ediliyor.

Cumhuriyet Gazetesi

Hiç yorum yok: