20 Aralık 2008 Cumartesi

HAYATA DÖNÜŞ HASIRALTI EDİLMESİN



Kanlı "Hayata Dönüş" Operasyonu'nun 8. yıldönümü dolayısıyla Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi'nce düzenlenen panelde, insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımının işleyemeyeceği vurgulanarak, "19–22 Aralık 2000 tarihlerinde yapılan ölümlü operasyonun davası zamanaşımına uğratılıp, hasıraltı edilmesin. Yaşanan onca acıya yol açanlar, mutlaka adalete hesap versin" denildi.

Tünel'deki İstanbul Barosu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "İnsanlığa Karşı Suç" paneline, ölüm orucu eylemi sırasında "arabulucu heyeti"nde yer alan eski milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen, Eski Bayrampaşa Cezaevi Savcısı Necati Özdemir, operasyonun tanıkları Eyüphan Başar ve Aysu Baykal ile gazeteci yazar Alper Turgut katıldı.



Bekaroğlu, son yıllarda baskı ve zor karşısında toplumun alışıp, her şeyi normal karşılamasının insanı düşman gören zihniyetin ekmeğine yağ sürdüğünü belirterek; "Yönetenler, kimse tepki dahi vermesin diye Türkiye cezaevlerinde olsun, 5 yılda bir buçuk milyonun insanın katledildiği Irak'ta olsun 'öğrenilmiş çaresizlik' adlı psikolojik yöntemi kullanma yoluna gittiler. 1984'te büyük direnişlere sahne olan Metris Cezaevi'nde doktor yedek subay olarak görevliydim. Cezaevi komutanı, siyasi tutuklu ve hükümlülerin psikolojik hastalar olduğu gerekçesiyle benden yardım istemişti. Ona şakayla karışık 'komünizmin tedavisi yoktur komutanım' demiştim. Aradan yıllar geçti, zihniyet asla değişmedi" dedi.


1996 ve 2000 ölüm orucu eylemlerini gazeteci olarak takip ettiğini belirten Alper Turgut ise şöyle konuştu; "Ümraniye Cezaevi'nde 1995 yılında gerçekleştirilen ilk baskında, bir süre sonra yaşamını yitirecek olan meslektaşım ve arkadaşım Metin Göktepe ile birlikteydik. Polisin beylik tabancalarını teker teker bırakıp sadece coplarıyla cezaevine girdiğine şahit olmuştuk, sonraki yıllarda şiddetin boyutu ve dozu arttı, yaşanan operasyonlarda ağır silahlar kullanılmaya başlandı. Vicdanı yara alan toplumsal muhalefet ise giderek küçüldü. 15 yaşındaki bir gencin hesabını soran Yunanistan'a imrenir hale geldi."

ÇHD’nin paneli, 19 Aralık Operasyonu'yla ilgili slayt gösterisinin ardından sona erdi.


Hiç yorum yok: