14 Aralık 2008 Pazar

Yunan gencin isyanı Nâzım’la dile geldi




Yunanistan’da bir gencin polis kurşunuyla ölümü üzerine çıkan isyan hali durulurken, öğrenciler eylem sebeplerini döktükleri bildiriye Nâzım Hikmet’in ünlü şiiriyle başladı: ‘Sen yanmasan, ben yanmasam, biz yanmasak... Nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa’

YORGO KIRBAKİ

ATİNA
- Yunanistan’da anarşistlerin başlattığı isyanda bayrak, 13-20 yaş grubu öğrencilere geçerken ünlü şair Nazım Hitmet de okulları işgal eden gençlere ilham kaynağı oldu. Başkent Atina’da polis memuru Epaminondas Korkaneas’ın silahından çıkan kurşunun 15 yaşındaki Aleksis Grigoropulos’u öldürmesiyle çığrından çıkan gösteriler dün sekizinci gününde de sürerken, dokunulmazlıkları nedeniyle polisin giremediği üniversiteler de işgal altında.

Atina Ekonomi ve İşletme Fakültesi (ASOEE) binasını işgal eden öğrenciler ise eylemlerinin nedenlerini anlattıkları bildiriye Nazım Hikmet’in ünlü ‘Sen yanmazsan; Ben yanmazsam; Biz yanmasak; Nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa’ mısralarıyla başladı. Buna karşı üniversitelerin büyük tahribata uğramasından yakınan rektör, dekan ve öğretim üyeleri Atina Üniversitesi’nin girişini sembolik olarak birkaç saatliğine kapattı. Gösterilerin 25 Aralık’taki Noel’den önce bitmesi beklenmezken 7 Aralık’tan 10 Aralık’a kadar eşi görülmemiş şiddet ve yağmalama eylemlerini gerçekleştiren anarşistler sokaklardan çekildi. Eylemler sokaklara dökülen onbinlerce ortaokul, lise ve üniversite öğrencisi tarafından sürdürülüyor. Öğrenciler, molotofkokteylleri kullanan anarşistlerin aksine çekiç ve kazmalarla kaldırım taşlarını söküp polislere atıyor.

Dün Atina’da parlamento binası önünde oturma eylemi yapan öğrenciler ‘06.12.08, Aleksis Grigoropoulos, seni unutmayacağım’ yazılı pankart açtı. Selanik’te bin kadar gösterici, barışçıl yürüyüş yaparken Patras’ta Super B televizyonunu basan solcu bir grup, canlı yayındaki spikeri uzaklaştırıp bir bildiri okudu. Yanya kentinde Flash radyosunu işgal eden göstericiler, Hanya’da oturma eylemi yaptı. Önceki gece de Atina’da Amerikan ve Yunan beş banka saldırıya uğradı, iki araç kundaklandı. Korkoneas’ın avukatı Aleksis Kuyas’ın baskına uğrayan Atina’daki bürosu kullanılamaz hale getirildi. Berlin ve Paris’te Yunan elçiliklerini hedef alan gösteriler oldu.

Kilise: Çocuklar haklı

Başbakan Kostas Karamanlis istifa çağrılarını reddederken ülkesindeki isyana dair ilk kez konuşan Yunanistan Kilisesi Başpiskoposu Yeronimos, “Bu çocuklar nedensiz öfkelenmedi” diyerek isyana hak verdi. Yunan radyo ve televizyon kurulu ERS, polis ve hükümeti eleştiren kanallara ‘Savcı ve hakim rolüne son verin’ çağrısı yaptı.



RADİKAL GAZETESİ

Hiç yorum yok: