8 Aralık 2008 Pazartesi

Aleksandros Seni Unutmayacağız!

16 YAŞINDAKİ ALEX POLİS KURŞUNUYLA KATLEDİLDİ





YUNAN GENÇLİĞİNİN ÖFKESİ SOKAKLARI ZAPTETTİ


Yunanistan’ın başkenti Atina’da, 6 Aralık 2008, Cumartesi akşamı Aleksandros Andreas Grigoropulos adlı 16 yaşındaki lise öğrencisi polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Sol örgütler ve anarşist gruplar sokakları ve iktidar partisinin binalarını tutuşturarak protesto ettiler.

Yunan halkı olaydan bir saat sonra, gece yarısı sokağa döküldü, yürüyüşler düzenleyerek öfkesini haykırdı. Yunanistan genelinde Başta Atina ve Selanik olmak üzere birçok şehirde hafta sonu da devam eden protesto gösterilerinde yüzlerce işyeri, onlarca banka şubesi, kamu binası, resmi ve sivil araç ateşe verildi. Polis merkezlerine saldırılar düzenlendi.

8 Aralık Pazartesi akşamı KKE (Yunanistan Komünist Partisi), SİNASPİSMOS (Sol Birlik) ve birçok meclis dışı örgüt ve partiler, sendika ve derneklerde 10 bine yakın katılımla meclise protesto yürüyüşü düzenlediler. Atina ve Selanik’te birçok üniversite ve lise işgal edildi. Gençlik örgütleri hükümeti protesto eden gösteriler ve yürüyüşler düzenlediler. Eğitim sendikaları 3 günlük grev kararı aldı. Gençlik Atina merkezindeki bir çok ana yolu trafiğe kapadı.

Aleksandros’u vuran polisler açığa alındı

Yunan Hükümeti, Aleksandros Andreas Grigoropulos’un öldürülmesi olayına karışan 2 polis memurunun ve Eksarhia polis merkezi amirinin görevden alındıklarını ve soruşturma başlattıklarını, örnek olacak şekilde cezalandırılacaklarını açıkladı. Son beş yıldır her geçen gün polise daha geniş yetki veren hükümetin gençliğin ve halkın öfkesinin sokaklara dökülmesinin ardından polise, “Savunma pozisyonunda kalın, tepki göstermeyin” emri verdiği söyleniyor. Yunanistan İçişleri Bakanı Prokopis Pavlopulos ile Bakan Yardımcısı Panayotis Hinofotis olayları engelleyemedikleri için Başbakan’a istifalarını verdiklerini ancak istifalarının kabul edilmediğini açıklandılar.

Atina’da “Yerden Seken Kurşun Öldürdü!” Yalanı

Aleksandros Andreas Grigoropulos’un ölümünü polis yetkilileri “Tamamen savunma pozisyonunda" olan devriye ekibinden bir polisin göstericileri uzaklaştırmak için ses bombası patlattığını, bir diğerinin ise havaya ve yere ateş ettiğini, ölen gencin yerden seken kaza kurşununa kurban gittiğini iddia etti. Oysa bir görgü tanığı olayı “Polis silahını çıkardı, nişan aldı ve iki kez ateş etti.” şeklinde anlatıyor.

Aleksandros Seni Unutmayacağız!

6 Aralık gecesinden beri Aleksandros’un öldürüldüğü yerde saygı nöbeti tutuluyor. Halk Cepheliler de “Aleksandros! Aramızdan ayrıldın ama adalet ve özgürlük için mücadele eden Türkiye halkları seni daima hatırlayacak!” yazılı mesaj ve çiçek bıraktılar.

Bu yazı HALKINSESİ'nden alınmıştır...

Hiç yorum yok: