17 Aralık 2008 Çarşamba

YARGILI-YARGISIZ İNFAZLARA SON




İnsan Hakları Haftası'nın son gününde İHD ve evlatları polis kurşunlarıyla katledilmiş aileler Ankara'da birlikte eylem yaptı.



Türkiye’de 2008 yılında 8 kişi gözaltında, 36 kişi cezaevinde, 9 kişi de "dur ihtarına" uymadığı gerekçesi ile sokak ortasında katledildi. Son bir yıl içinde polisin bu kadar pervasızlaşmasındaki en önemli etken, 14 Haziran 2007’de yürürlüğe giren Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu oldu.10-17 Aralık tarihleri arasında yer alan İnsan Hakları Haftası kapsamında İHD, polis tarafından çocukları sokak ortasında katledilen, sakat bırakılan aileler ile birlikte Ankara'da eylem düzenledi.


Abdi İpekçi Parkı'nda bir araya gelen eylemciler buradan Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında "Yaşam Hakkı Kutsaldır Yaşam Hakkına Dokunma - İHD" imzalı pankart ve "İmdat Polis", "Yargısız İnfazlara Son", "Adalet İstiyoruz" yazılı dövizler taşındı. İnsan Hakları Anıtı önüne gelindiğinde burada bir basın açıklaması yapıldı.Açıklamada yaşam hakkı ihlallerinin artmasından dolayı burada olunduğu belirtilerek, "Daha önce çıkartılan PSVK’nın buna yol açacağı yönündeki kaygılarımızı bildirmiştik, şimdi İHD olarak bu kaygılarımızda haklı çıkmış olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz" denildi. Ayrıca polise sınırsız silah kullanma hakkını tanıyan PSVK’nın anayasaya da aykırı olduğu ve polisi silah kullanmaya teşvik eden yasanın kaldırılması ile bu ölümlerin önüne geçileceği belirtildi.


Yapılan açıklamanın ardından çocukları sokak ortasında katledilen aileler söz aldı. İlk olarak söz alan Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun şunları ifade etti:
"Artık polise meydanı boş bırakmayacağız. Polis baltayı taşa vurdu. Yunanistan'da 1985'te bir kişi polis tarafından vurularak öldürmüştü ve Yunan halkı polise aynayı Konya’yı göstermişti ve ondan beri polis bir daha böyle bir şey yapamamıştı. Yunan halkı polise dersini öyle bir vermişti ki polise sınırsız yetkiler verilse de polis artık pervasızca davranmayı akından bile geçirememişti. Aynı Yunan halkı şimdi de polise burada olduğunu göstermiştir. Bakanı istifaya zorlamış hükümete dünyayı dar etmiştir. Bizde ise bakan, 'polisimiz özveri ile görevini yapıyor' diyebilmektedir. Ama artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Polisler güneş doğudan doğdukça enselerinde bizlerin soluğunu hissedecekler."


Çağdaş Gemik'in babası Haşim Gemik ise "Tüm anne babaları evlatlarına sahip çıkmaya bizlerle birlikte hareket etmeye çağırıyorum. Şimdi sahip çıkmazsak bir daha buna şansımız olmayabilir. Gelin omuz omuza verelim" çağrısında bulundu.


Polisin tekmeleyerek öldürdüğü Feyzullah Ete'nin abisi Fetullah Ete, katledilen kardeşinin ve yetim bırakılan çocuklarının fotoğraflarını göstererek "Bu çocuklar yetim kaldı. Bu gencecik çocuk hayatını kaybetti. Bize sahip çıkacak hiç kmse yok mu? Bakanlar, milletvekilleri nerede onları seçen bizler değil miyiz?" serzenişinde bulundu.Yapılan konuşmaların ardından atılan sloganlarla eylem sonlandırıldı. Eylemde, "Yaşam Hakkı Kutsaldır Dokunma", "Katiller Hesap Verecek", "İnsanlık Onuru İşkenceyi Yenecek", "Yargılı Yargısız İnfazlara Son" sloganları sıklıkla atıldı.


Bu haber ALINTERİ'nden alınmıştır...

Hiç yorum yok: