GAMZE ERBİL
ABD Başkanı’nın son Irak ziyaretinde karşılaştığı protesto eylemi, hızla tüm dünya gündemini belirler hale geldi. ABD Başkanı olarak son haftalarını yaşayan Bush’un “önemsemediği” eylem, aslında pek de öyle kayıtsız kalınacak bir protesto değildi. Ama ABD Başkanı’nın “dünyanın en çok protesto edilen adamı” olma sıfatı düşünüldüğünde durum daha anlaşılır hale geliyor.
ABD Başkanı George Bush, Irak’a son sürpriz ziyaretinde ağır bir protesto eylemiyle karşılaştı. Iraklılar için hem sembolik hem de gerçek önemi büyük olan bu eylemde, Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi, ABD Başkanına bir çift ayakkabıyı “Bu sana Iraklıların veda öpücüğü, köpek” ve “Bu da Irak’ta öldürülen insanlardan; dul, öksüz ve yetimlerden” mesajlarıyla yolladı.
Bush uçakta gazetecilerle sohbeti sırasında, ayakkabılı saldırıyı fazla umursamadığını belirterek “Oldukça garip bir andı, fakat başkanlığım sırasında başka garip anlar da yaşadım” dedi.
Evet, ülkesinde isminin kanalizasyona verilmesi için oylama yapılan, fotoğrafı tuvalet kağıtlarının üzerine basılan bir Başkan için Irak’a sürpriz ziyaretinde yaşadığı bu “garip protesto” yalnızca sıradan bir gariplik olabilir.
20 Ocak’ta görevi halefi Barack Obama’ya devredecek olan ABD Başkanı George W. Bush, görüldüğü kadarıyla Irak’taki protesto eyleminden fazla etkilenmedi. Üstelik kendisini “gerizekalı, aptal, düşük IQ’lu” şeklinde niteleyenleri ofsayta düşürecek şekilde olayın hemen ardından bir espri bile yaptı: “Doğrusunu isterseniz, şunu söyleyebilirim ki, attığı ayakkabının numarası 42’ydi.”
Bush’un bu “kayıtsızlığı” herhalde insanlık tarihinin en çok protesto edilen kişisi olmasıyla ilgilidir. ABD Başkanı’nın popülaritesinin azlığı, kendisini hedef alan protestoların azalmasıyla dahi ilişkilendirilebiliyor son dönemde.
ADI KANALİZASYONA VERİLECEKTİ
San Francisco’da geçen yıl yürütülen ve kasım başında yapılan bir oylamayla nihayete eren bir kampanya, şehrin Okyanus Kıyısı Atıksu Temizleme Tesisi isimli kanalizasyon tesisine George W. Bush adının verilmesini öneriyordu. Kampanyayı başlatanlar “Amerikan tarihinde hiçbir başkan bu kadar zamanda, bu kadar fazlasını yapmamıştı” diyerek Bush’un yaptıklarıyla tesisin faaliyeti arasında ilginç bir bağ kurarken, tesisi işleten Kamu Yararı Komisyonu’nun sözcüsü, tesise haksızlık yapıldığını söylüyordu: “Böyle bir eleştiri ifade edilecekse, en son burası akla gelmeli, çünkü bu tesiste yararlı işler yapılıyor.” Sonuçta, San Francisco’luların yüzde 70’e yakını bu oylamada “hayır” oyu kullandı, ancak içlerinde gerçekten bu tercihin “tesise haksızlık” olduğunu savunanlar da olduğu söyleniyor.
ABD’de bir başka yaygın protesto biçimi ise, Bush fotoğraflı tuvalet kağıtlarının kullanılması. Tuvalet kağıtları, yalnızca Bush’a özgü değil. Rice’tan Clinton’a, McCain’den Bin Ladin’e uzanan geniş bir yelpazede protesto edilecek kişilerin resimlerinin basılı olduğu tuvalet kağıtları mevcut. Dolayısıyla bu da Bush için fazla önem taşımıyor olsa gerek.
Irak savaşı sonrasında kaydı tutulamaz hale gelen eylem ve gösteriler, dünya genelindekilerle birlikte düşünüldüğünde Bush’a “en çok protesto edilen Başkan” sıfatını çok önceleri kazandırdı.
‘EN TOPAL ÖRDEK’
ABD Başkanı, dünyanın en çok protesto edilen insanı olma niteliğinin yanında ABD tarihinin en sevilmeyen başkanı olma sıfatını da elinde tutuyor. ABD’nin önde gelen medya organlarında “En Topal Ördek” başlığıyla yayımlanan haberlerde Bush’un daha önceki ABD Başkanlarını nasıl “geride bıraktığı”na dair bir dizi değerlendirme yer alıyor. Başkanlığı sırasında gözden düşüp Topal Ördek payesini elde etmiş olan ABD Başkanları Wilson, Eisenhower, Reagan ve Clinton olarak sıralanırken, bunların hiçbirinin Bush kadar “sevilmeyen” payesini elde edemedikleri söyleniyor.
Evet, hal böyle olunca, Bush’un Irak’taki en son eyleme kayıtsız kalması çok anlaşılır hale geliyor. Onun için çok mühim bir olay değil, hatta kendi deyişle “Demokrasinin bir işareti. Özgür bir toplumda insanlar dikkatleri kendi üzerine çekmek için böyle şeyler yapar” diye geçiştirilebilecek bir olay.
CUMHURİYET HAFTA SONU / 20 ARALIK 2008
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder