20 Aralık 2008 Cumartesi

Hayata dönemeyenler anıldı




“Hayata Dönüş Operasyonu”nda yaşamlarını yitirenler dün karanfillerle ve marşlarla anılırken, katliamın sorumluları protesto edildi. Operasyonda 20 bin kimyasal bombanın kullanıldığı savunuldu


İstanbul Haber Servisi - Türkiye cezaevleri tarihinin en büyük ve en kanlı baskını olan “Hayata Dönüş Operasyonu”nda yaşamlarını yitirenler dün karanfillerle ve marşlarla anılırken, katliamın sorumluları protesto edildi.


TAYAD’lı aileler adına basın açıklamasını okuyan Gülsen Kargın, “Operasyonlarda 28 tutuklu ve hükümlü yaşamını yitirdi. Operasyonlarda 6 kadın diri diri yakılarak öldürülmüştü. Buna karşın dönemin Adalet Bakanı 28 insanın ölümüyle sonuçlanan operasyonun çok başarılı olduğunu söylemişti” dedi. Operasyonlarda 20 bin bombanın kullanıldığını savunan Kargın, “Ne olduğu açıklanmayan kimyasal bombalar ve silahlarla insanlarımız yakıldı. Bu kimyasal bombalar, silahlar neydi? Evlatlarımızı hangi kimyasal silahlarla yaktınız, açıklayın” diye konuştu.


Açıklamanın ardından Grup Yorum üyeleri de marşlarıyla operasyonu lanetlediler.

İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri de yine Bayrampaşa Cezaevi önünde toplanarak, operasyonu kınadılar. İHD üyesi Rıza Dalkılıç, “Cezaevlerinde, tecrit ve izolasyon koşulları kaldırılmalıdır. 19 Aralık katliamı davası sorumluları yargılanmalıdır. Cezaevlerinde sohbet hakkı tanıyan 45/1 sayılı genelge uygulanmalıdır. Cezaevleri sivil izlemeye açık olmalıdır” dedi.


Cumhuriyet Gazetesi

Hiç yorum yok: