İSTANBUL(12.12.2008)- Arjantin darbecilerle hesaplaşmayı sürdürüyor. 1976-83'teki 'kirli savaş'ta katledilen 30 bin muhalifin bir kısmına ait olduğu sanılan 10 bin kişilik ilk toplu mezar ortaya çıkarıldı.
Arjantin yakın tarihiyle hesaplaşmasını sürdürüyor. Daha önce darbecilerini mahkûm eden ülke, bu kez 1976-83'teki 'kirli savaş'ta katledilen 30 bin muhalifin izini sürüyor. 10 bin kişilik ilk toplu mezar ortaya çıkarıldı.
Güney Amerika ülkelerinden Arjantin, yakın tarihindeki kirli mirasla yüzleşmeye başladı. Bu amaç için antropologlardan oluşturulan adli tıp ekibi, ilk bulgularına ulaştı. Şubat ayında çalışmalarına başlayan ekip eylül ayında, 1976-1983 cunta yönetimi dönemindeki kirli savaşta işkenceyle öldürülen 30 bin muhaliften 10 binine ait bir toplu mezarı ortaya çıkardı. Önceki gün de bulguların sonuçlarını dünya kamuoyuna açıkladı. Adli tıp ekibi, Şubat-Eylül 2008'de cunta dönemindeki La Plata'da bulunan Arana Hapishanesi'ndeki kazılarda ortaya çıkan 10 bin kemiğin insanlara ait olduğunu bildirdi.
Bulgular cuntanın işkencesini ortaya koydu
Kazı ekibinden Luis Fonderbrider, “Kemikler politik kişilere işkence yapıldığını doğruladı. Kemikler yakılmış ve duvarda 200 kurşun izi bulduk. Yakında DNA işlemlerine başlayacağız” dedi. Askeri cunta döneminde kaybedilen çocuklarının bulunması için 31 yıldır mücadele veren Arjantinli Cumartesi Anneleri, DNA sonuçlarını merakla bekliyor. Antropolog Fondebrider, kemiklerin çoğunun yakılması nedeniyle küle döndüklerini belirterek, "Bu yüzden birçok insanın kimliğini DNA testleriyle bile tespit etmek zor olacak" dedi. La Plata adlı İnsan Hakları Örgütü Başkanı Maria Vedio ise, “10 bin insanın katledildiği Arana'nın bir denetim değil 'ayıklama' merkezi olduğu böylece kanıtlandı” diye konuştu.
10 Ayrı merkez daha var
Vedio ayrıca, cunta döneminde Arana Hapishanesi gibi 10 gözetim merkezi daha bulunduğunu belirterek buralarda da en kısa sürede araştırmaların başlaması gerektiğini vurguladı. Arjantin Meclisi 2003'te, askeri rejimin mensuplarını insan hakları ihlallerinden dolayı yargı önüne çıkmaktan yıllardır koruyan yasayı ezici oy çokluğuyla iptal etti. Böylece darbecileri yargılamanın yolu açıldı. Cunta liderleri Jorge Videla ve Eduardo Massera, 1976-1983 dönemindeki askeri hükümetlerin işlediği suçlardan yargılanmış ve 1985 yılında ömür boyu hapse mahkûm edilmişti.
Bu yazı ATILIM'dan alınmıştır...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder