18 Aralık 2008 Perşembe

Valinin "1 Mayıs"tan Suçladığı Dokuz Sendikacı Beraat Etti




1 Mayıs 2007'deki mitingiyle ilgili yargılanan KESK'ten Tombul'la sekiz Eğitim-Sen'li beraat etti. KESK Sekreteri Şimşek, "Kimin hukukdışı davrandığı ortaya çıktı" dedi. AİHM, Adıyaman'da "1 Mayıs"a engellemeleri mahkum etmişti.


BİA Haber Merkezi - Ankara
18 Aralık 2008, Perşembe

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ile konfederasyona bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim-Sen) 8 yöneticisi, 1 Mayıs 2007'deki mitingine ilişkin yargılandıkları davada beraat etti.


İstanbul 14. Asliye Ceza Mahkemesi, tutuksuz sanıklar Tombul, Ahmet Korkmaz, Dursun Yıldız, Nizamettin Aktepe, Yunus Öztürk, Nihat Dede, Haldun Özkan, Rıza Zeyrek ve Hasan Toprak'a yöneltilen suçlamanın unsurlarının oluşmadığına hükmetti.

Hükümetin ve İstanbul Valisi Muammer Güler'in ısrarla işçi ve emekçileriaksim Meydanı'na sokmak istemediğini anımsatan KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, bianet'e, "Bundan sonra Taksim alanına girmemiz karşısında hukuki engel kalmayacak. Son iki yılda Vali ve polis, kamu düzenini bozarak ve hukukdışı müdahalede bulunarak suç işledi" dedi.


"Biz değil, Güler ve polis suç işledi"

Son beraat kararı ve Ekim ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Adıyaman'daki 1 Mayıs'la ilgili polis müdahalesini cezalandıran kararının iddia edildiği gibi eylemlerin kanun dışı olmadığını gösterdiğine işaret eden Şimşek, "Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlamak, meşru demokratik hakkın kullanımıdır. Buna müdahalenin de hukuka aykırı olduğu ortaya çıktı" diye konuştu.


2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'nın işlevini tamamladığını vurgulayan Şimşek, "Yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Emekçilerin eylemlerini bu yasaya tabi tutmak gerçekçi değil" şeklinde konuştu.

Kamu makamlarının eylem yerlerini belirlerken kamuoyunun ilgisinden kaçıracak yerleri belirlediğine işaret eden Şimşek, "Gösterilen eylem yerleri, kamuoyunun dikkatini çekilmesini kolaylaştıracak, cazip yerler değil. Kamuoyu oluşturmayacak yerlerde niçin eylem yapsınlar?" dedi.


Savcı ve mahkeme: Suç unsuru yok

Dava konusu olaya ilişkin CD'nin duruşmada izlenmesinin ardından esas hakkındaki görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Selahattin Demir, daha önce açıkladığı ve sanıkların beraatini istediği esas hakkındaki mütalaasını tekrar ettiğini açıkladı.


Hakim Selma Korkmaz da sanıklara, 2911 sayılı yasanın 27. maddesini ihlal ettikleri iddiasıyla dava açıldığını belirterek, savunmalar, dosya kapsamı ve izlenen CD'ye göre suçlamanın yasal unsurlarının oluşmadığını kaydetti; sonunda da beraat kararı verdi.

İşçi eylemleri kanuna aykırıymış...

İddianamede, sanıkların, 25 Nisan 2007'de Sultanahmet Meydanı'nda yaptıkları basın açıklamasında, "1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını" bildirerek, halkın orada toplanmasını istedikleri belirtiliyordu.

Taksim Meydanı'nda gösteri yapılmasının kanuna aykırı olduğu anlatılan iddianamede, 9 sanığın, "halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne özendirmek ve kışkırtmak" suçundan 6'şar ay ile 4'er yıl arasında hapsi isteniyordu.

7 Ekim'de AİHM, 1999 yılında Adıyaman'daki 1 Mayıs kutlamalarında 11 kişiye kötü muamelede bulunulduğu, sendikal faaliyetleri engellendiği gerekçesiyle Türkiye'yi toplam 21 bin avro (42 bin YTL) tazminat ödemeye mahkum etmişti. (EÖ)


Hiç yorum yok: