16 Haziran 2008 Pazartesi

Tuzla’da grev günü




Tersane işçisi, iş cinayetlerini ve çalışma koşullarını protesto için iş bıraktı


DİSK’e bağlı Limter-İş öncülüğünde Tuzla tersanelerindeki iş cinayetlerinin son bulması amacıyla işçiler 1 günlük iş bıraktı. Çalışma koşullarının düzeltilmesini isteyen işçiler AKP’yi ölümlere duyarsız kalmakla suçladılar. Greve milletvekilleri, DİSK’e bağlı sendikalar, siyasi parti temsilcileri ve sol gruplar destek verdi.


Limter-İş Başkanı Dinç, 16 yıldır Tuzla tersanelerinde bir “vahşetin” yaşandığını ve işçilerin ölüme gönderildiğini belirterek “Bugüne kadar 99 tersane işçisi öldü. Tersanelerdeki sorun sadece işçi ölümleri değil. İşçiler burada yaralanıyor, kazalar ve meslek hastalıkları ile yüz yüze kalıyorlar” dedi.


İstanbul Haber Servisi - Tuzla tersanelerindeki “işçi cinayetleri” bir günlük grevle protesto edildi. İşçiler, “Tuzla’da katil AKP’dir”, “İşçiler birleşin, ölümleri durdurun”, “Yaşamak için grevdeyiz” sloganları attılar.


Limter-İş Başkanı Cem Dinç 16 yıldır Tuzla tersanelerinde bir “vahşetin” yaşandığını ve işçilerin ölüme gönderildiğini belirterek “Bugüne kadar 99 tersane işçisi hayatını kaybetti. Tersanelerdeki sorun sadece işçi ölümleri değil. İşçiler burada yaralanıyor, kazalar ve meslek hastalıkları ile yüz yüze kalıyorlar” dedi.


DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, “Tuzla tersanelerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünün uygulanmasını, taşeron sisteminin kaldırılmasını, çalışma saatlerinin 7.5 saat olmasını ve kayıt dışı ekonominin son bulmasını istiyoruz” dedi.


DİSK’e bağlı Türkiye Liman, Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) öncülüğünde Tuzla tersanelerindeki işçi cinayetlerinin son bulması amacıyla tersane işçileri 1 günlük iş bıraktı, mevcut çalışma koşullarını protesto etti.


‘TUZLA KATİLİ AKP’DİR’


Limter-İş Sendikası üyeleri dün sabah saat 07.00 sıralarında Tuzla Tersaneler Caddesi üzerine gelerek bütün tersane işçilerini bir günlük iş bırakmaya davet etti. “Hepimiz aynı gemideyiz. Grev bizim grevimiz”, “İşçinin emekten çok onura ihtiyacı var”, “Kahrolsun ücretli köle düzeni”, “Ucuz ekmek cenneti, işçilere cehennemdir” dövizleri taşıyan işçiler, “Tuzla’da katil AKP’dir”, “İşçiler birleşin, ölümleri durdurun”, “Yaşamak için grevdeyiz” sloganları attılar.


Davul-zurna eşliğinde halay çekilen grev alanında konuşan Çelebi, Tuzla tersanelerinde yasadışı, işçi sağlığına ve iş güvenliğine uygun olmayan koşulların olduğunu belirterek şöyle devam etti: “İşverenlere, Tuzla tersanelerindeki ölümleri durdurma çağrısı yapıyorum. Tersanelerdeki sürecin bir sektörel izleme kurulu tarafından yönetilmesini istedik. Fakat işverenler diyaloğa yanaşmadı.”


Çelebi, bir süredir Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB), Limter-İş, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR), Dok Gemi-İş, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Mimar ve Mühendisler Odası ve konunun uzmanı akademisyenlerin de içinde olduğu bir sektörel izleme kurulu oluşturma çabası içinde bulunduklarını ifade etti.

Çelebi, özetle şunları söyledi: “Tuzla’da işlenen cinayetlere karşı sessiz kalınıyor, duymuyorlar, görmüyorlar ve sonuca müdahale etmiyorlar. İktidar topu taca atarak bu işi çözemez. Bu işin sorumlusu Çalışma Bakanlığı, hükümettir, bu ülkeyi yönetenlerdir. Tersaneler kapansın demiyoruz, elbette çalışsın. İnsan onuruna yakışır bir biçimde çalışmalılar. Burada üretim yapan patronları, GİSBİR yönetimini uyarıyoruz. İlan ediyoruz, patronların kucağında sendikacılık yapan değil, gerçekten işçi haklarını koruyan Limter-İş, DİSK ile masaya oturmak zorunda, onlarla bu sorunu çözmek zorunda.”

Cumartesi günü yapılacak toplantıya Limter-İş katılıyor diye GİSBİR’in katılmadığını belirten Cem Dinç “İşçisiz, Limter-İş’siz bir çözüm olamayacağını biz yıllardır söylüyoruz. Limter-İş’siz çözüm bulunmaya çalışılıyor. Patronlar boş durmuyor. Bizlere ‘bilinçsiz, cahil’ dediler, ‘bile bile intihar ettiğimizi’ söylediler. Asıl cahil olan, bilinçsiz olan, tersane patronlarıdır ” diye konuştu.


CUMHURİYET GAZETESİ / 17 Haziran 2008

Hiç yorum yok: