5 Haziran 2008 Perşembe

İtalya'da Roman avı



Irkçı faşist saldırganlık katliam boyutuna tırmandı. Roman kampları basılıyor, ateşe veriliyor, toplu tutuklamalar yapılıyor.


İtalya'daki ırkçı dalga toplu katliam girişimlerine kadar vardı. Sabah Gazetesi'nin haberine göre Napoli kentinde faşist güruhlar ve polis Romanların kamp alanlarını basıyor, yakıp yıkıyor... Şu ana kadar 400'den fazla Roman da tutuklandı.Habere göre bir Roman kızının bir bebeği çalma girişiminde bulunduğu iddiası olayları tetikledi. Haberde, Roman kızın girdiği bir evdeki bebeği beşiğinden çalma girişiminin annenin fark edip bağırmasıyla engellendiği ve halk tarafından yolda kaçarken yakalanan kızın linç edilmesinin polisler tarafından önlendiği söyleniyor. Katliam havasının, bu olayın ardından Napoli mafyasının kışkırtmalarıyla başladığı belirtiliyor.İtalya'nın bir çok kentinde ve özellikle Kuzey bölgelerinde faşist saldırılar uzunca bir zamandır sürüyordu. 1 Mayıs günü 29 yaşındaki bir genç sokak ortasında linç edilmişti.


Kamplar alev alev


Napoli mafyasının proveke etmesiyle Ponticelli bölgesindeki Roman kampları ateşe verildi. Her şey kül olana kadar yanarken alevler itfaiye ekipleri tarafından saatler süren çalışmalar sonucu söndürülebilindi. Yangının ardından evsiz kalan Romanlarsa şehir dışına "sürgüne" gitmek zorunda kaldı. Romanların bir kısmı kaçarak kenti trenlerle terk ederken 53 kişilik bir grup da otobüsle polis eşliğinde şehirden çıkarıldı.Polis ise saldırganlığı durdurmak yerine izin alınarak kurulmuş olan iki kampı daha bastı. İtalya çapında aralarında çok sayıda Roman'ın da olduğu 400 göçmen tutuklandı.


Romanlara karşı OHAL


İtalya'nın ırkçı Kuzey Ligi Partisi üyesi İçişleri Bakanı Roberto Maroni, Romanlara karşı Napoli, Milano ve Roma'da olağanüstü bir komiserlik kurulması kararını verdi. Savunma Bakanı Ignazio Russo da, polis ve askerden oluşan karma devriyelerin şehirleri kontrol etmelerini önerdi.

Ortalama ömür 50 yaşı geçmiyor


İtalya'da toplam 110 bin Roman yaşıyor. 70 bini İtalyan vatandaşı. Yaklaşık 30 bini kamplarda yaşıyor. Roman çocukların yüzde 75'i İtalyan vatandaşı olmasına rağmen, yüzde 95'i mecburi eğitimi tamamlayamıyor. Kamplardaki hijyenik koşulların eksikliği nedeniyle hayat ortalaması 50'yi geçmiyor. Kendilerine "göçebe topluluk" diyen Romanların göçebelik hakkı BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve İtalyan Anayasası tarafından tanınıyor.


ALINTERİ'nden alınmıştır.

Hiç yorum yok: