26 Haziran 2008 Perşembe

İşkencesiz bir dünya için...




İnsan hakları savunucuları, '26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü' nedeniyle bugün Taksim Gezi Parkı'nda yaptıkları basın açıklamasında, işkencesiz bir dünya istedi.


Taksim Gezi Parkı'nda bir araya gelen İHD İstanbul Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İstanbul Tabip Odası, Mazlumder, Helsinki Yurttaşlar Derneği ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı üyeleri adına basın açıklamasını İHD Genel Sekreteri Sevim Salihoğlu yaptı.

11 Eylül'den sonra işkence meşrulaştı


Salihoğlu, 11 Eylül saldırısından sonra tüm dünyada 'terörle mücadele' gerekçesiyle işkencenin meşrulaştıran, yaygınlaştıran tutum ve politikaların sürdüğünü ve işkencecilerin korunduğunu belirterek, Türkiye'de de işkencenin bir hak ihlali olma özelliğini devam ettirdiğini kaydetti.
Özellikle Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nda yapılan değişiklik sonrasında karakollarda, jandarma birimlerinde, sokaklarda, gösteri ve yürüyüşlere müdahalede işkencenin, nicelik ve şiddetinde ciddi artışlar yaşandığına dikkat çeken Salihoğlu, “Çünkü, cezasızlık, sistematik işkencenin hem bir sonucu hem de araçlarından birisidir” diye konuştu.


Sistem, işkenceye tolerans tanıyor

Salihoğlu, mevcut sistemde asıl problemin “işkenceye tolerans” tanınması olduğunu belirterek, “İşkenceye sıfır tolerans” yaklaşımının gerçeklik kazanabilmesi için, başta zihniyet değişimi ve hukuki tedbirlerin alınmasının önemine vurgu yaptı. İnsan hakları hareketinin, işkenceye karşı, tüm dünyanın taktirle karşıladığı bir mücadele yürüttüğünün de altını çizdi. Salihoğlu, “Elbette asıl büyük pay, maruz kaldıkları insanlık dışı uygulamalara karşın 'ben işkence gördüm' diyebilenlere aittir. İşkencesiz bir dünya için hep birlikteyiz” dedi.


KAYNAK; ATILIM

Hiç yorum yok: