26 Haziran 2008 Perşembe

Mahkeme heyeti hızını alamadı




19 Aralık 2000'de Malatya Hapishane'sinde yaşanan katliam girişimi sonrasında tutsaklar hakkında açılan dava karara bağlandı. Mahkeme hızını alamadı, ölüm orucunda şehit düşen 5 tutsak hakkında da hapis ve para cezaları verdi.


Asker ve gardiyanların yargılandığı Bayrampaşa Hapishane Katliamı davasında tutsakların yaşamını yetirmesine ya da yaralanmasına neden olan askerleri aklamak için davayı sürece yayıp zamanaşımına sokan adalet, Malatya'da yaşanan katliam girişimi davasında elini çabuk tuttu. Malatya 1. Asliye Ceza Mahkemesi, 'zaman aşımı dolacağı' gerekçesiyle hızını alamadı, 54 tutsağın her birine 3 yıl hapis ile 141 YTL para cezası verdi. Mahkeme, ayrıca yargılanan tutsaklar arasında bulunan ve ölüm orucu direnişinde şehit düşen 5 devrimciye de hapis ve para cezası hükmetti.


19 Aralık 2000 tarihinde eş zamanlı düzenlenen 'hayata dönüş' katliamı saldırısında saldırıya uğrayan Malatya Kapalı Hapishanesi'nde tutsaklardan 1'i ağır 34'ü yaralandı. Katliam girişiminin ardından başlatılan savcılık soruşturması sonucunda, asker ve gardiyanlara hakkında değil, tutsaklar hakkında dava açıldı. Malatya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 54 tutsak “Hapishane idaresine direnme” ve “kamu malına zarar verme” iddiaları ile yargılandı.
Mahkeme heyeti, zamanaşımı dolacak kaygısı'yla çok sayıda tutsağın son savunmalarını bile almadan, 54 tutsağa “Hapishane iradesine direndikleri” iddiasıyla 1 yıl, “kamu malına zarar verdikleri” iddiasıyla da 2 yıl hapis ve 141 YTL para cezası verdi. Öyle ki mahkeme, katliam girişiminin ardından farklı hapishanelere götürülen 5 ölüm orucu şehidi hakkında da cezaya hükmetti. Yargılananlar listesinde adı yer alan devrim şehitleri Ender Can Yıldız, Muharrem Çetinkaya, Fatma Bilgin, Melek Birsen Hoşver ve Feride Harman hakkında da karar verdi.


Av. Tanay: Yargı pratiğinin açık göstergesi

Dava avukatlarından Taylan Tanay, Yargıtay’a başvuruda bulunarak mahkeme kararına itiraz ettikleri bildirdi. Karar hakkında “Türkiye’deki yargı pratiğinin açık göstergesi” diye belirten Av. Tanay, “Yaşamını yitiren tutuklulara ilişkin davanın ortadan kaldırılması gerekiyordu. Yaşamını 5 tutukluya dahi, ceza verilmesi, mahkeme heyetinin, davaya nasıl yaklaştığının göstergesidir” dedi. Tanay, “Bayrampaşa Hapishane davasında olduğu gibi, güvenlik güçlerinin yargılandığı davaların zamanaşımını girmesi için her şey yapılıyor, sürekli hâkim değişiyor, hiçbir ara karar yerine getirilmiyor, sanıkların ifadesi dahi alınmıyor. Malatya davası örneğinde ise, tutuklu ve hükümlüleri koruyucu bütün usul hükümleri bir yana bırakılıyor. Ölen sanıklar açısından dahi cezalandırma yoluna gidiliyor. Bu da Türkiye’deki yargı pratiğinin açık göstergesidir' dedi.


ATILIM'dan alınmıştır.

Hiç yorum yok: