5 Haziran 2008 Perşembe

Polisin ‘gizli tanığı’ görev başında!



İSTANBUL (05.06.2008)- İptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürülen Tanık Koruma Kanunu’nu İstanbul polisi uygulamaya başladı. Bir genç, polisin ‘gizli tanığı’ nedeniyle 16 ay cezaevinde tutuklu kaldı. ‘Gizli tanığı’, polis dışında hâkim bile görmedi.
Hukukçuların, “savunma hakkı” ile ceza hukukunda temel ilke olan “silahların eşitliği” ilkesini ortadan kaldırdığı için eleştirdiği Tanık Koruma Kanunu, Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde. Anayasa Mahkemesi, yasayı iptal etmezse, yasa Temmuz ayında uygulamaya girecek. Böylece, polisin gösterdiği ‘gizli tanıklar’ın ifadeleri delil sayılarak sanıklara cezalar verilecek. Ayrıca, ‘gizli tanıklar’ı polis dışında kimse göremeyecek, hâkim ve savcı dinleyemeyecek, savunma avukatları, gizli tanığın iddialarına karşı tek bir söz bile söyleyemeyecek.


‘Gizli tanık’ konuştu, 16 ay hapis cezası geldi


İstanbul polis, yasanın resmi olarak uygulamaya girmesini bile beklemeden Tanık Koruma Kanunu’nu uygulamaya başladı. Cengiz Turan adlı bir genç, polisin ‘gizli tanığı’nın verdiği ifade nedeniyle 16 ay Tekirdağ 2 No’lu F tipi Cezaevi’nde tutuklu kaldı.


22 yaşındaki Cengiz Turan adlı bir genç, 2006 yılının Mart ayında, Esenler Küçükçekmece’de sokakta dolaşırken gözaltına alındı. Dava tutanaklarına göre, Turan, askerlikte acemi birliğini yaptıktan sonra İstanbul’a izne geldi. Akrabalarıyla birlikte alışveriş yapmak üzere sokağa çıkan Cengiz Turan, bulunduklarını mahallede bir otobüse molotof kokteyli atıldığını duyunca, merak ederek olayın gerçekleştiği yere gitti. Cengiz Turan buradan, çok sayıda gençle birlikte gözaltına alınarak, Terörle Mücadele Şubesi’nde götürüldü.


Burada sorgulanan Cengiz Turan, çıkarıldığı mahkeme tarafından “belediye otobüsüne molotof kokteyli atmak, örgüt üyesi olmak, tehlikeli ve patlayıcı madde bulundurmak, kamuya ait yerlere zarar vermek, korku ve panik yaratacak tarzda patlayıcı madde” suçlamalarıyla tutuklandı. Eski adıyla 1 No’lu DGM yeni adıyla İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakkında dava açılan Turan, 16 aylık tutukluluk sonunda Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi. Hala yargılaması devam eden Turan, yargılama sonunda suçlu bulunursa, en az 10 yıl hapis cezası alacak.


Tek delil polisin ‘gizli tanığı’

Cengiz Turan’ın tutuklanmasındaki tek delil ise, polisin gösterdiği ‘gizli tanık’ oldu. Polis, soruşturma sırasında iki gizli tanık buldu. Bunlardan biri, Turan’ı, teşhis edemezken, diğeri ise Cengiz Turan’ın otobüse molotof atan grup içerisinde bulunduğunu öne sürdü. Polisin gizli tanık uygulaması, mevcut yasalara da aykırı. Ceza Muhakemeleri UsulüKanunu, tanığın herhangi bir tehlike durumunda kimlik ve adres bilgilerinin gizlenmesine olanak tanıyor. Ancak her ne koşulda olursa olsun tanığın hâkim tarafından dinlenmesini ve tanığın iddialarına ilişkin olarak savunmanın soru hakkını zorunlu kılıyor. Turan’ın yargılandığı davada ise, polis yasanın ilgili maddesine uymadı. Tanıklar, hâkim karşısında dinlenmezken, avukatların tanığa soru sorma hakkı da tanınmadı. Sadece, polis, gizli tanık olarak gösterdiği kişilerden aldığı ifadeleri dosyaya koydu.


Örnekler çoğalacak


Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na aykırı bir şekilde ‘gizli tanık’ uygulamasına başlayan polisin, Tanık Korumu Yasası’nın uygulamaya girmesi durumunda daha çok ‘gizli tanık’ uygulamasına yönelmesi bekleniyor. Böylece, özellikle siyasi dava dosyalarına dâhil edilecek olan ‘gizli tanıklar’, adeta ‘hayalet tanıklar’ gibi, polis dışında kimse tarafından görülmeyecek, bilinmeyecek. Ancak, söyledikleri delil sayılarak, bu 'tanıklıklara' dayanarak sanıklara cezalar verilecek.
ATILIM'dan alınmıştır...

Hiç yorum yok: