5 Haziran 2008 Perşembe

Cezaevinin 'sakıncalı' listesi: Peçete, bisküvi...





ANKARA (02.06.2008)- İki yıl önce cezaevinde turşu yapmak isteyen tutsakların lahana ve domateslerine, amaç dışı kullanım gerekçesiyle el konulması skandalının bir benzeri Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaşandı. Kantinden alınan bisküvü sakıncalı bulundu. Uygulamayı protesto ederek bisküviyi isteyen tutsak dövüldü.


Pet şişe, kırmızı dondan sonra cezaevlerindeki yasaklara bir yenisi daha eklendi. Bisküvi... Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nin kantininden alınan bisküvi ‘sakıncalı’ bulundu.


İnsan Hakları Derneği’nin İç Anadolu Bölgesi Cezaevi raporunda yer alan bilgiler, bu cezaevi yönetiminin de yasak gerekçesi bularak tutsaklara ceza verme konusunda ne kadar yaratıcı olduklarını gösterdi. Nurten Karataş isimli tutsağın cezaevi kantininden aldığı bisküvi “sakıncalı” ilan edildi.


Karataş, duruşması için adliyeye götürülürken, cezaevinin kantininden bisküvi satın aldı. Ancak bisküvi cezaevi yönetimi tarafından “sakıncalı” bulunarak, Karataş’a verilmedi. Bu duruma itiraz eden Karataş, ring aracına bindirilirken, kadın gardiyan ile askerlerin saldırısına maruz kaldı.


Tutsaklara ‘kesici alet bulundurmak’tan ceza

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutsakların, hücrelerinde kâğıt kesmek için bulundurdukları permatik ve kalemtıraş da, suç aleti sayıldı. Deniz Tepeli, Filiz Uluçelebi, Semra Yalçınkaya ve Münevver Şeker adlı tutsakların hücresinde bulunan ve kâğıt kesmekte kullanılan permatik ve kalemtıraş bıçaklarına el koyan cezaevi yönetimi, ardından da tutsaklar hakkında “kesici alet bulundurmaktan” soruşturma açarak ceza verdi.

Peçete de suçlu bulundu

Cezaevinde, kadın tutsaknun cebinde bulunan peçeteye bile suç aleti muamelesi yapıldı. Fadime Özkan adlı tutsak mahkemeye götürülürken, montunu arayan askerler, montun cebinde bulunan peçetelere, “ringin kamerasının kapatılmasında kullanıldığı” iddiasıyla el konuldu.
Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki askerler, tutsakların tedavileri sırasında muayene odasından çıkmama tutumunu jinekoloji bölümünde bile sürdürdü. İHD’nin raporuna göre, kadın tutukların, jinekolog da muayeneleri sırasında, askerler muayene odasından çıkmadı ve hasta tutsakların kelepçelerini açmadı.


ATILIM'dan alınmıştır...

Hiç yorum yok: