22 Haziran 2008 Pazar

F Tipi’nde İngilizce kitaba yasak!




Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi, 1982 yılında Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından yasaklanan Ekonomi Politik adlı kitaba el koydu. İdare, İngilizce kitapları bile tutsaklara vermedi.

Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi idaresi, Mayıs ayında da akıllara durgunluk veren yasaklara imza attı. İdare, MLKP dava tutsağı Turaç Solak'a posta yoluyla gönderilen Ekonomi Politik isimli kitabı vermedi. İdare, antidemokratik uygulamaya gerekçe olarak, Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi'nin 27 Şubat 1982 tarihinde kitap hakkında verdiği 'toplatma' kararını gösterdi.

İngilizce kitaba da yasak

Tekirdağ F Tipi Hapishanesi, birçok hapishanede uygulanan Kürtçe ve Ermenice yayın yasağının kapsamını genişletti! İdare tutsaklara gönderilen ve İngilizce yayınlanan Socialist Worker ve Northeastan isimli dergilerin birçok sayısı na el koydu. Ayrıca, MLKP dava tutsağı Hasan Polat'a ziyaretçisinin götürdüğü sandalet de teslim edilmedi. Bunun gerekçesi ise, “sandaletin terliğe benzemesi” gösterildi.

Hapishanede kene var, önlem yok
İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi bugün dernek binasında basın toplantısı düzenleyerek, Sincan L Tipi Kadın Hapishanesi'nde kene görüldüğünü, ancak idarenin herhangi bir çalışma yapmadığını duyurdu.

İHD Ankara Şube Mali Saymanı Adile Erkan'ın okuduğu basın açıklamasında hapishanelerde artan hak ihlallerine dikkat çekildi. Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgenin halen uygulanmadığına dikkat çekildi.

İHD'ye tutsakların avukatları aracılığı ile yaptığı başvuruyu aktaran Erkan, Sincan 1 No lu F Tipi Cezaevinde ve Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin havalandırmalarında kene bulduklarını söyledi. Tutsakların konu ile ilgili olarak idare ile görüştüklerini ancak herhangi bir sonuç alamadıklarını belirten Erkan, “Bildiğiniz üzere uzun bir süredir cezaevindeki tutuklu ve hükümlüler jandarmanın keyfi tutumundan kaynaklı, tedavi olamadan cezaevine geri getirilmektedir” dedi. Erkan, herhangi bir kene ısırığı durumunda tutsakların nasıl tedavi edileceklerini sorduğu açıklamada, tutsakların yaşamlarından İHD olarak endişe ettiklerini belirtti.

Erkan konuşmasını, “Başta Adalet Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililerinden cezaevinde en son yaşanan kene olayına karşı derhal önlem almalarını ve kamuoyunu bilgilendirmelerini talep ediyoruz” diyerek sonlandırdı.


ATILIM'dan alınmıştır...

Hiç yorum yok: