17 Haziran 2008 Salı

58 yıl sonra, yeniden 4. Filo

İSTANBUL (16.06.2008)- Amerikan ordusu 1950’de dağıtılan 4. Filo’yu gelecek ay itibarıyla “terorizmle ve yasadışı hareketlerle savaş” iddiasıyla yeniden harekete geçiriyor. Pentagon tarafından 25 Nisan'da yapılan açıklamada 4. Filo'nun oluşturulacağını duyurmuştu.

Uruguaylı araştırmacı, gazeteci, Raul Zibechi imzasıyla Telesur’da yer alan habere göre Temmuzun ilk günlerinde ABD ordusu 4. Filo’yu yeniden aktive edecek. Gerekçe ise “terorizmle ve yasadışı hareketlerle savaş.” Makaleyi kaleme alan Zibechi 4 Filo’nun yeniden harekete geçmesini Venezüella ve bölge ülkelerine bir “mesaj” olarak değerlendiriyor. Hatırlanacağı üzere Küba lideri Fidel Castro 6 Mayıs 2008'de Küba Komünist Partisi'nin yayın organı Granma'da yayınlanan makalesinde, Amerikan filosunun amacının, “terörle mücadele olmadığını”, tersine Latin Amerika ülkelerini ölüm ve tedhişle tehdit etmek olduğunu söylemişti.

Fidel Castro makalesinde, “Yeniden kurulan 4. filonun hedefinin ayrıca gösterilmesine gerek bile yok. Bu Amerikan girişimi, Küba’nın müttefiki Venezüella ve bölgeye mesaj vermeye yönelik” ifadesini kullanmıştı.

Zibechi ise bölgenin haritasının değiştirilmeye çalışıldığına dikkat çektiği makalesinde, “Bunun uzun soluklu bir planın ilk aşaması olduğundan söz ediliyor” dedi. Florida Mayport’ta üslenecek olan filoya Koramiral Joseph D. Kernan’ın komuta edeceği belirtiliyor.

Zibechi makalesinde her birinde nükleer denizaltı olan on bir uçak gemisinden oluşan 4. Filo’nun aktifleşmesi Güney Amerika’daki belirli bir gerilim anına ve hammadde pazarındaki uç değişkenliklerin olduğu bir döneme denk düştüğü yorumunu yapıyor.

Zibechi: ABD bölgeye havadan ve karadan saldırmaya hazırlanıyor

ABD’nin petrol gereksiniminin üçte biri Venezüella, Meksika ve Ekvador’dan sağlandığını söyleyen Zibechi makalesinde şöyle diyor: “İmparatorluk bölgede uğradığı bir dizi yenilgiden ötürü zor durumda: Paraguay’da Fernando Lugo’nun başkanlık seçimini kazanması, Brezilya ve Venezüella’nın girişimiyle yakında kurulacak olan Güney Amerika Savunma Konseyi, Ekvador’da Başkan Correa’nın ulusötesi petrol ve maden şirketlerine karşı yürüttüğü süreç, Mercosur’u (güney ortak pazarı) birinci dünya ülkelerinin ekonomilerine daha az bağımlı hale getiren Brezilya gibi bir ülkenin ekonomik bağımsızlığı en belirgin olanları.

Bütün bunlara, Haiti’deki son ayaklanmalar, Bolivya’daki egemenlik anlaşmazlıkları, Arjantin’de büyük patronların Başkan Cristina Fernandez’e karşı saldırgan tutumları gibi bölgede istikrarı bozacak etkenleri de ekleyebiliriz.

Bütün bu panorama karşısında ve yiyecek fiyatlarında olağanüstü artışa neden olan spekülasyonların beslediği dengesizlik ortamında 4. Filo’nun yeniden aktive edilmesi ABD’nin bölgeye havadan ve denizden müdahaleye hazırlandığını düşündürüyor.

4. Filo sadece uyarı değil, tehdit de

Gerçekten Afganistan ve Irak başarısızlıklarından sonra Pentagon bir kara harekâtını göze alamaz. Bu nedenle bölgeyi kontrol edebilmek için deniz ve hava araçlarını güçlendirmek tek seçeneği. Ancak 4. Filo şovu yalnızca bir uyarı değil, aynı zamanda bir tehdit de...

Kesin olan bir şey var ki, varlıkların biriktirilmesi şiddet (maddi, sembolik veya her ikisi birlikte) olmadan olmaz. Tümüyle antidemokratik dikey bir toplum modeli yapısı gerekir. Artık bölgede 60’lar ve 70’lerde olduğu gibi belli bir sınıfın ayrıcalıklarını korumak için darbe yapmaktan söz edilmiyor. Şimdilerde her şey tümüyle farklı: Bölgenin ve dünyanın haritası değiştirilmeye çalışılıyor. Ulusötesi şirketler ve İmparatorluk, doğal zenginliklerin olduğu yerlerdeki halkı topraklarından sürüyor ya da tek tip ürün yetiştirip satacağı topraklar arıyor. Bunun için rüşvet veya zor kullanarak kendisini rahatsız eden hükümetleri süpürüyor. 4. Filo da bu düzeneğin bir parçası” tespitinde bulundu.

ATILIM'dan alınmıştır...

Hiç yorum yok: