26 Haziran 2008 Perşembe

Kağıtsızlar hapishaneyi ateşe verdi




Fransa’da sınırdışı edilmeyi bekleyen göçmenlerin tutulduğu bir hapishanede, Tunuslu bir göçmenin hücresinde ölü bulunmasının ardından isyan başladı. Tutsaklar, hapishaneyi ateşe verdi. İnsan hakları savunucuları, tutsaklara yönelik uygulamaları protesto etti.


Geçtiğimiz Cumartesi günü, 273 göçmenin tutulduğu Paris yakınlarındaki Vincennes Sınırdışı Hapishanesi'nde Tunuslu bir mülteci hücresinde ölü bulundu. Türk ve Kürt tutsaklarında bulunduğu hapishane ateşe verildi, isyan başladı. Tunuslu göçmenin kalp krizi nedeniyle öldüğü açıklanırken, isyanda 20 kişinin yaralandığı belirtildi.

Hapishane önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları ve demokratik kurumlar, hükümetin sınırdışı politikasını ve tutsaklara yönelik uygulamayı protesto etti, tüm 'kağıtsızların' serbest bırakılmasını istedi.

Irkçılığa Karşı Halklar Arasında Dostluk Hareketi MRAP ve Sınır Tanımayan Eğitim Ağı RESF temsilcileri yaptıkları konuşmalarda, yaşananların sorumlusunun hükümet olduğunu belirttiler. MRAP temsilcisi, “Bu üzücü ölüm bu insanlık dışı, acımasız kriminalize edilmiş takıntılı göçmen politikasının sonucudur” dedi, hapishanenin kapatılmasını istedi.

Fransa Başbakanı François Fillon, 2008 yılı içinde 26 bin kağıtsız göçmeni sınırdışı edeceğini açıklamıştı. Sarkozy, İçişleri Bakanı olduğu 2006 yılında kitlesel sınırdışı politikası izledi. Fransa’da göçmen avına gidildi, özel sınırdışı hapishaneleri inşa edildi, yüzlerce sığınmacı buralara konuldu.


Kaynak; ATILIM

Hiç yorum yok: