16 Haziran 2008 Pazartesi

ONUNCU KÖYÜN FİDANLARI



TAYAD'ın bu yıl ikincisini düzenlediği “Haydi Kol Kola” isimli şenlik Sarıyer Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği Cemevi bahçesinde 15 Haziran 2008 akşamı yapıldı.


ARMUTLU'DA BİN KİŞİ TAYAD'LA KOLKOLA HALAYA DURDU


TAYAD'lı Ailelerle dayanışma amacıyla yapılan şenlikte, etkinliğin içeriğine ilişkin konuşmayı TAYAD Başkanı Mehmet Güvel yaptı. Konuşmasında TAYAD ile dayanışmanın aynı zamanda tutsaklarla da dayanışmak olduğuna değindi. TAYAD'ın mücadele tarihinden örnekler verdi.

Şair Ruhan Mavruk, davet edildiği sahnede yine olanca coşkusuyla "ada halkı" olarak tanımladığı izleyiciye dayanışma ve birlik çağrısı yaptı ve bir şiirini okudu. Şenlik alanına kurulan standlarda tutsakların el işi ürünleri, TAYAD'ın çıkarmış olduğu kitaplar, yayınlar ve fotoğraf sergisinde ise TAYAD'ın mücadele tarihinden kareler vardı. Fotoğraf sergisinin hemen yanında ise demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenlere ithafen asılan pankartta şu cümle yazılıydı: "Kahramanlar Ölmez, Halk Yenilmez!" Etkinliğin Armutlu'da yapılıyor olması hem TAYAD açısından hem de Armutlu halkı açısından büyük bir manevi değere sahipti.


Armutlu Halkı kendi evlatlarını uğurlamıştı yoksul kondularda yapılan ölüm oruçlarında ebediyete. Bu nedenle etkinlik boyunca kullanılan her cümlede, sergilenen her fotoğrafta, söylenen her şarkıda kendilerinden bir parça buluyorlardı. Etkinliğe coşku katan yoğun duygular yaşatan birazda belleklerde biriken hatıralarıydı Armutlu Halkının. Etkinliğe TAYAD'ın dostları aydınlar da katılmıştı. TAYAD'ın mücadelesinde onları yalnız bırakmayan dostları şair Ruhan Mavruk ve gazeteci-yazar Alper Turgut, Armutlu Cemevi bahçesinde konukların sorularını cevaplayarak kısa bir söyleşi yaptı. Söyleşide Yazar Alper Turgut F Tiplerine karşı verilen mücadele de belgelere yer verdiği "Sessizliğe Karşı" isimli kitabının serüveninden bahsetti. Türkiye de aydın olmak ve tecrit konusu söyleşinin odağına oturuyordu.


Sahneye ilk olarak Ercan Aydın çıktı. Türküleriyle sevenlerine güzel anlar yaşattı. TAYAD'lı Ailelere desteğini sunarak alkışlarla sahneden ayrıldı. Daha sonra Nurettin Güleç sahnede sevilen Türkçe ve Kürtçe şarkılarını seslendirdi. Nurettin Güleç alkışlarla uğurlanırken İdil Tiyatro Atölyesi oyuncularının aylardır beklediği an gelmişti. Bilgesu Erenus'un yazmış olduğu "Onuncu Köyün Fidanları" isimli Canan ve Zehra Kulaksız kardeşlerin hikayesini anlatan ve Ümit İlter şiirlerinden kolajlanan oyunu sahneye koyacaklardı.






Canan ve Zehra kardeşlerin son yolculuklarına uğurlandıkları Armutlu Cemevi bahçesini tıklım tıklım dolduranlar, sahnede anlatılan hikayeyi adeta nefes almadan büyük bir dikkatle izliyorlardı. Armutlu'nun ve TAYAD'ın onurlu tarihinde yerini alan Canan ve Zehra kardeşlerin destansı direnişi sahnede hatırlatılırken zaman zaman duygulu anlar yaşandı. Armutlu halkı yakından tanığı Kulaksız kardeşlerin anısına oyunu keserek "Kahramanlar Ölmez Halk Yenilmez" sloganı attı. Oyun dakikalarca ayakta alkışlanırken oyuncular seyirciyi selamladıktan sonra baba Ahmet Kulaksız'ı sahneye davet etti. Tamda babalar günü'nde böyle bir anı ile sahneye çıkan Ahmet Kulaksız, kızlarından ve Armutlu'da o destanı yazan ölüm orucu şehitlerinden bahsetti. Hepsini saygı ile selamlayarak sahneden ayrıldı.


Şenliğin finalinde ise Grup Yorum'un sahne almasıyla son bulan şenlikte halaylar çekildi, marşlar söylendi. Grup Yorum TAYAD'lı analara hitaben yapılmış şarkılarının yoğunlukta olduğu bir repertuarla sahnedeydi. Daha önce seslendirmemiş olduğu bazı türküleri de istek üzerine seslendiren Yorum yine sevenlerinin kalbinde yerini almıştı. Ve geçen yılda olduğu gibi çocuklar Grup YORUM'un davetiyle sahneye alınarak program saat 23.00 gibi bitirildi…


halkinsesi.tv'den alınmıştır...

Hiç yorum yok: