15 Mayıs 2008 Perşembe

YARGIDAN "1 MAYIS" DERSİ...



1 Mayıs tazminatı

Geçen yıl 1 Mayıs Bayramı’nı izlerken sarı basın kartını göstermesine karşın çevik kuvvetin gaz, cop ve tekme darbeleriyle yaralanan muhabirimiz Alper Turgut, İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı manevi tazminat davasını kazandı. Kararda, “Gazetecinin haber alma hakkını engellenmesi kabul edilemez” denildi.

Geçen yılki olaylarda yaralanan gazetemiz muhabiri Alper Turgut 1000 YTL’lik manevi tazminatı kazandı

Bakanlık 1 Mayıs mahkûmu

İstanbul 9. İdare Mahkemesi kararında, kamu idaresinin, personelini en iyi şekilde eğitmek ve hukuk bilgisiyle donatmak yükümlülüğünde olduğu belirtilerek “Gazetecilerin doğru ve gerçekleri tüm çıplaklığıyla sağlayabilmesi için görevlerinde yardımcı olunması, hukuk devletinin vazgeçilmez koşuludur” denildi.

İstanbul Haber Servisi - 1 Mayıs 2007’de polisin şiddetine maruz kalarak yaralanan gazetemiz muhabiri Alper Turgut, İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı 1000 YTL’lik manevi tazminat davasını kazandı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi kararında, kamu idaresinin, personelini en iyi şekilde eğitmek ve hukuk bilgisiyle donatmak yükümlülüğünde olduğu belirtilerek “Gazetecilerin doğru ve gerçekleri tüm çıplaklığıyla sağlayabilmesi için görevlerinde yardımcı olunması, hukuk devletinin vazgeçilmez koşuludur” denildi.

Taksim’de 1 Mayıs 2007 kutlamalarına izin vermeyen İstanbul Valiliği, başta şiddetin yoğun olarak yaşandığı Beşiktaş ve Beyoğlu ilçeleri olmak üzere kentte adı konulmamış bir sıkıyönetim ilan etmişti. İşçi Bayramı’nı izlerken yaralananlar arasında 9 da gazeteci vardı. Alper Turgut, Beşiktaş’ta “sarı basın” kartını göstermesine ve gazeteci olduğunu söylemesine karşın çevik kuvvet polislerinin gaz, cop ve tekme darbeleriyle yaralanmıştı.

‘YARDIMCI OLMAK YERİNE HABER ALMA HAKKI ENGELLENDİ’

İdarenin hizmet kusuru olduğunu iddia ederek gazetemiz avukatı Tora Pekin ile birlikte İstanbul 9. İdare Mahkemesi’ne başvuran Alper Turgut, 1000 YTL’lik manevi tazminat talep etmişti. Davaya bakan hâkim Zafer Şeker’in bağladığı kararda, “Kolluk görevini yürütmekle görevli personelin, görevini yerine getirmek amacıyla zor şartlar altında mücadele eden gazetecilere yardımcı olması gerekirken onların haber alma hakkını engelleyecek şekilde davranmasının kabul edilebilir hiçbir yanı bulunmamaktadır. Kolluk personeli gazetecilerin haber hakkını sağlayacak tüm imkânları sağlamakla görevlidir. Zira vatandaşların en iyi doğru ve sağlıklı şekilde haber alma imkânından yararlanması ancak bu şekilde mümkündür” denildi. Hâkim Şeker, Turgut’un darp edilmesi ve kötü muamelelere maruz kalmasının şüphe götürmediğini vurgulayarak İçişleri Bakanlığı’nın personel seçimi ve yetiştirilmesi konusunda gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyerek hizmet kusuru işlediğine hükmetti.

KAMU DAVASI AÇILAMAMIŞTI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, avukat Tora Pekin’in, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Çevik Kuvvet Şube Müdürü hakkında yaptığı şikâyeti “işleme koymama kararı” vermişti. Pekin, “kasten insan yaralama” ve “iş ve çalışma hürriyetini ihlal” gerekçeleriyle Danıştay Daire Başkanlığı’na da itirazda bulunmuş, ancak sonuç alınamamıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise toplam 38 kişinin 1 Mayıs 2007’de saldırıya uğradıkları gerekçesiyle altı polis yetkilisi ve olay yerinde görev yapan emniyet görevlileri hakkında yaptıkları şikâyette dava açılmasına gerek görmemişti. 1 Mayıs saldırılarıyla, aralarında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, 78’liler Girişimi yetkilisi Celalettin Can, muhabirimiz Alper Turgut, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Gençay Gürsoy’un da bulunduğu 38 kişinin yaptığı suç duyurusunda takipsizlik kararı verilmişti. Karara yapılan itiraz hâlâ görevli Beyoğlu Ağır Ceza mahkemesi tarafından inceleniyor.

Geçen yıl olduğu gibi 1 Mayıs 2008'de de polis "orantısız güç" kullandı. İstanbul genelinde şiddetin dozunu arttıran güvenlik kuvvetleri, gazetemizin kapısı önünde de Pazar Dergi muhabiri Ali Deniz Uslu'nun kolunu kırdı, servis arkadaşı Esra Açıkgöz'ü de yaraladı.

CUMHURİYET GAZETESİ / 16 MAYIS 2008 CUMA

Hiç yorum yok: