22 Mayıs 2008 Perşembe

Karikatür dergisi Fitamin'e trajikomik sansür


Kandıra F Tipi Hapishanesi'nde bulunan devrimci tutuklu ve hükümlülerin 3 sayıdır çıkardıkları 'Fitamin' adlı karikatür dergisi, “örgüt propagandası yaptığı” gerekçesiyle tutuklu ve hükümlülere verilmedi.

Kandıra F Tipi Hapishanesi'nde bulunan MLKP dava tutuklu ve hükümlülerinin çıkardığı “Fitamin” isimli derginin çizerleri, gazetemize gönderdikleri mektupta karikatür dergilerinin maruz kaldığı sansürü anlattı. Hapishane idaresinin siyasi tutuklu ve hükümlülere “Ey çizgi! Sen nelere kadirsin” dedirten engeli oldukça trajikomik. “Karikatürlerin mesaj niteliği taşıyabileceği”, “Örgüt mensubu ve sempatizanlarının örgütten kopmalarını engellemek”, “Emniyet teşkilatı hakkında küçük düşürücü ve asılsız haberlere yer vermek” vs. vs.


Ey çizgi sen nelere kadirsin!

Siyasi mahkumlar, gazetemize gönderdikleri mektupta yaşadıklarını, “Cezaevi idaresinin “Fitamin'imizi vermeme kararını okuduğumuzda 'ey çizgi, dedik, sen nelere kadirsin'. Fitamin'in 3. sayısının verilmeme gerekçesi şöyle: 'Fitamin adlı derginin yapılan incelemeler sonucu ağırlıklı olarak sol terör örgütünün örgüt propagandası şeklinde açıklamalarına yer verildiği kanaati ile karikatürlerin mesaj niteliği taşıyabileceğini, ilgili derginin kurumumuzda barındırılan örgüt mensubu ve sempatizanlarına, örgütten kopmalarını engelleyici yazılı ve görsel örgüt propagandalarının asılsız ifadeler ve yorumlar içermesi sebebiyle ayrıca emniyet teşkilatı hakkında küçük düşürücü ve asılsız haber ..... adı geçen derginin hükümlü tutuklulara verilmemesi yönünde oy birliği ile karar alınmıştır'. Karar CİK'in 62. maddesinin 3. bendine ve kitaplık yönetmeliğinin 11. maddesi'nin 'b' bendine dayandırılmıştır” şeklinde aktardı.


“Lütfen kızarak değil gülümseyerek okuyun” diye belirten tutuklu ve hükümlüler, ürettikleri derginin engellenemeyeceğini ifade etti. “Anlatım bozukluğuna takılmayın; O da mizaha dahil. 'Örgüt açıklaması' varmış, peki hangi örgüt bu? Bir karikatür dergisindeki çizimler nasıl oluyor da 'Örgütten kopmayı engelleyici' nitelikte olabiliyor? Amaç bellidir. Dergi verilmek istenmeyince ipe un seriliyor. Kültürel sanatsal çalışma yapılsın istenmiyor. Ya da tersinden şöyle düşünebiliriz: Çizgi de silahtır kimi zaman” diye belirtti.

Fitamin'den çağrı

Fitamin'i yayınlamaya devam edeceklerini söyleyen siyasi mahkumlar, “Peki ne olacak? Fitamin çeşitli formlar altında kendini üretmeye devam edecek çizgilerimizin arkasındayız. Savunacağız. Bir yerde tek bir devrimci bile varsa devrim savaşı sürüyor demektir. Hayat bu kadar yalın, gerçek bu kadar açıktır. Kendimizi, aklımızı ve kalbimizi daha üst düzeyde örgütlemek üzere şimdilik 'eyvallah' diyoruz. Bütün Fitamin okurlarına ve 3. sayının inadına yeniden elden ele dağıtılması çağrısı yapıyoruz. Venceremos” dediler.


ATILIM'DAN ALINMIŞTIR...

Hiç yorum yok: