29 Mayıs 2008 Perşembe

Beynelmilel 2008



Beynelmilel filmdi, Sönmez'e verilen ceza ise gerçek hem de filme rahmet okutacak cinsten.


"Beynelmilel" isimli bol ödüllü film cunta yıllarında uygulanan sokağa çıkma yasağından dolayı geçim sıkıntısına düşen ve geçinebilmek için geceleri bir kamyon kasasında program düzenlemek zorunda kalan mahalli müzisyenlere yönelik gerçekleştirilen askeri bir operasyonla başlıyordu.Kürt halkına yönelik imha ve inkar saldırganlığı film öykülerini dahi geride bıraktı. Mahkemeler Kürtçe müzik yapmayı yaşadışı örgüt kurmaya eşdeğer kıldı. Balıkesir'de düğünlerde şarkı söyleyen müzisyen Nihat Sönmez, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlamasıyla hapis ve para cezasına çarptırıldı.


DİHA'nın haberine göre, 10 yıldır Balıkesir'de müzisyenlik yapan Nihat Sönmez hakkında, 2007 yılında katıldığı bir düğünde söylediği Kürtçe şarkılar nedeniyle, Dikili Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Yaklaşık bir yıl süren dava sonucunda Sönmez, Kürtçe şarkı söylediği için "suç ve suçluyu övme" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlamalarıyla 1 ay hapis, 3 bin 250 YTL 45 Ykr para cezasına çarptırıldı.


Karara tepki gösteren Sönmez, devlet erkanının her fırsatta Kürtçenin yasak olmadığı ve herkesin dilini serbestçe konuşabildiği yönündeki açıklamalarına rağmen yasakçı zihniyetin kendini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Yıllardır Ege ve Marmara bölgelerinde birçok düğüne katılarak kendi dilinde şarkılar söylediğini ve aldığı cezaya rağmen söylemeye devam edeceğini belirten Sönmez şunları ifade etti:
Bir de Kürtler daha ne istiyor diyorlar. Kürtler halen Kürtçe müzik yapamıyor ve dilini halen kullanamıyor. Bu durumum bir örnektir. Bütün düğünlerde söylediğim türküler yasal bandrollü kasetlerden alınmadır. Buna rağmen ceza alıyorsam hala Kürtçe'ye tahammül yok demektir.


Kararda hangi şarkıyı söylediğine yer verilmediğini, yalnızca Kürtçe söylediği için ceza verildiğini kaydeden Sönmez, "Televizyonlarda serbestçe söylenen şarkılar ben okuduğum zaman suç olmuş. Bu karar keyfi ve siyasi bir karardır. Kürtçe hala bir kesimin istediği kadarına müsaade edilecek bir dil değildir. Kararı temyiz edeceğim. Bu davanın peşini bırakmayacağım, temyiz sonrasında da karar değişmezse davayı daha yüksek mahkemelere, gerekirse AİHM'e kadar taşıyacağım" diye konuştu.


ALINTERİ'NDEN ALINMIŞTIR...

Hiç yorum yok: