24 Mayıs 2008 Cumartesi

F tipi cezaevlerinde sağlıklı yaşam hakkı engelleniyor




İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Ocak-Nisan 2008 tarihli İç Anadolu Bölgesi ağırlıklı cezaevi raporunu yayınladı. Bir basın açıklaması ile kamuoyuna açıklanan raporda, "Tutuklu ve hükümlüler hastane sevkleri sırasında askerin kelepçe çıkarmaması üzerine muayene olamamakta, sağlık ve yaşam hakları engellenmektedir. Derneğimize yapılan birçok başvurudan da anlaşılacağı gibi F tipleri bırakın yaşam hakkını korumayı, adeta birer işkence merkezleri haline getirilmiştir" denildi ve cezaevlerinde yaşanan keyfi hak gasplarının her geçen gün artarak devam ettiğinin altı çizildi.





İHD Ankara Şube ve Cezaevi Komisyonu’na Ocak - Nisan 2008 tarihleri arasında yapılan başvuruların bazıları şu şekildedir:


- 10 kişinin haftada 10 saat görüşme hakkı F tipi cezaevlerinde çeşitli dayatmalar ile uygulanmıyor.


- SES MYK üyesi Meryem Özsöğüt mahkemeye gidiş-gelişlerde askerlerin kışkırtmasıyla adli kadın tutukluların saldırısına uğramıştır.


- Mahkeme ve hastaneye gidiş-gelişlerde askerler tarafından tutuklu ve hükümlülere özellikle kaburga bölgelerine dirsekle vurulmak suretiyle işkence yapılmaktadır.


- Cezaevi idaresi bir süredir revir doktorlarının önermesine ve gerekliliğini belirtmesine rağmen, tutuklu ve hükümlülerin hastane sevkini yapmamaktadır. Hastane sevki yapıldığında ise tutuklu ve hükümlüler kelepçeleri çözülmeden muayene olmaya zorlanmaktadır. Muayene odasında asker bulunduğu için de muayene gerçekleşememektedir. Kadın-doğum muayenesinde dahi askerler dışarıya çıkmamaktadır.


- "Yüksek Güvenlik" adı altında gece hücre anahtarları toplanmaktadır. Acil durumlarda bile müdürlüğün izni alınmadan kapı açılıp hasta tutukluya müdahale edilememektedir. Bu tür uygulamalar sonucu ölümler gerçekleşmektedir. Bunun son örneği Sincan 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde yaşanmıştır. Hasan Eroğlu adlı hükümlüye odada anında müdahale edilmediğinden ve revire geç götürüldüğünden, sonrasında arama nedeniyle bekletilmesinden kaynaklı hayatını kaybetmiştir.
- Tutuklu ve hükümlüler Kürtçe mektup - kart yazma ve telefon etme haklarından yararlanamamaktadırlar.


- Olağan üstü güvenlik sistemlerinin uygulandığı F tipi cezaevlerinde açık ve kapalı görüş alanlarına kamera yerleştirilmesi uygulaması devam etmektedir.


- Tutuklu ve hükümlülerin ziyaretçileri cezaevi çıkışında görevlilerin tekrar kimlik kontrolü tacizine maruz kalmaktadır.


Basın açıklaması "İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Cezaevi Komisyonu olarak, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin takipçisi olacağımızı bir kez daha vurguluyoruz" denilerek sonlandırıldı.





Alınteri'nden alınmıştır...

Hiç yorum yok: