26 Mayıs 2008 Pazartesi

"Liderimiz Tirofijo Öldü"


Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri – Halk Ordusu (FARC-EP) liderlerinin öldüğünü açıkladı. FARC’ın kurucusu ve lideri olan Manuel Marulanda’nın öldüğü haberi 25 Mayıs 2008’de www.telesurtv.net sitesinde yayınlanan videoda, FARC komutanlarından Timoleon Jimenez yaptığı açıklamayla duyuruldu. Timoleon Jimenez: "… Liderimiz Manuel Marulanda Vélez 26 Mart'ta kalp krizi nedeniyle, yoldaşlarının kollarında ölmüştür” dedi.





Kolombiya dağlarından FARC-EP, yaptığı açıklama ile tüm dünyaya komutanlarının anısı önünde zafer andı içtiklerini duyurdu. Savaş sürüyor mesajı ile yayınlanan açıklamada şunlar söylendi: FARC'ın yeni komutanı oy birliği ile seçilen Alfonso Cano'dur... Manuel Marulanda Velez, insanlık için örnek bir önderdi. 60 yıl boyunca kesintisiz bir şekilde silahlı mücadeleyi sürdürdü. Tehlikeli ve güç çatışmalardan, büyük askeri imha operasyonlarından sağ olarak kurtuldu....




Fotoğraf: FARC'ın yeni lideri Alfonso Cano

Böyle büyük bir önderimiz olduğu için gurur duyuyoruz. Onurla, saygıyla, büyük bir törenle uğurladık... Binlerce FARC'lı ve Bolivarist milisler saygılarını ifade etti. Onun aleyhinde yürütülen çirkin medya saldırılarına rağmen milyonlarca Kolombiyalı ve tüm dünyada milyonlarca insan onu sevdi, ona değer verdi...





Tarihte, eşi görülmemiş bir şekilde devrimci örgütlenmeye karşı yürütülen en büyük gerici, kontrgerilla saldırılarına karşı görevimizi sürdüreceğiz. Kabul ettiğimiz planımızla yolumuza devam edeceğiz ve bu saldırıların üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Savaşa ara vermiyor, mücadelemize devam ediyoruz. Komutan Manuel Marulanda Velez, Halk İçin Ölmek Sonsuzluğa Dek Yaşamaktır! Vatanın mihrap önünde Zafere ant içiyoruz! "

Kolombiya dağlarından FARC-EP, Mayıs 2008


Tirofijo Kimdir...




* Manuel Marulanda Vélez takma adıyla tanınan ve yoldaşlarının "Tirofijo" (attığını vuran) dediği Pedro Antonio Marín 13 Mayıs 1930'da, kahve yetiştiren orta batı Kolombiya'nın Quindío bölgesinde bir köylü ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Aktif yaşama, öğrenimini tamamlamadan seyyar satıcı olarak başladı. 18 yaşında, on dört kuzeniyle birlikte dağlara çıktı ve Liberal Partiye destek olan bir gerilla birimi kurdu. 1948’den 1958’e kadar, "La Violencia" (şiddet) denilen on yıllık iç savaş boyunca Muhafazakar Partiye bağlı unsurlarla mücadele etti. 1950’lerde Bogota’da polis tarafından öldürülen Manuel Marulanda Vélez adlı komünist militanın anısına şimdiki adını aldı. Sonra Komünist Partinin saflarına geçti. 27 Mayıs 1964’de kurucu liderliğini yaptığı Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri – FARC’a bağlı 17 bin gerillanın olduğu biliniyor.


Komutan Raul Reyes'in Öldürülmesi...




Geçtiğimiz Mart ayında FARC'ın iki numaralı ismi Komutan Raul Reyes, CIA destekli Kolombiya ordusu askerleri tarafından katledilmişti. Ekvador sınırları içerisindeki örgütün geçici kampına yapılan hava saldırısında, Reyes dışında 16 FARC gerillası da hayatını kaybetmişti. Kolombiya'ya her yıl 600 milyon dolarlık askeri yardımda bulunan ABD, Reyes'in başına ise 5 milyon dolar ödül koymuştu.


Ekvador'un sosyalist Devlet Başkanı Rafael Correa olayın soruşturulması emrini verirken, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Kolombiya'nın kanlı operasyonuna sert tepki göstermişti.




(Fotoğraf: Marulanda ve Reyes)

Asıl adı Luis Edgar Devia Silva olan 1948 doğumlu Raul Reyes, FARC'ın 7 kişilik sekretaryasının üyesiydi. FARC'ın sözcülüğü görevini üstlenen Reyes, Marksizm'le Caqueta'daki Nestlé fabrikasında çalışırken başlayan grevle tanışmış, 1970'te de gerilla hareketine katılmıştı.

En Genç Komutan Ivan Rios'da katledildi...





Yine Mart ayında FARC'ın en genç lideri Ivan Rios da katledildi. Rios, FARC’ın yirmi beş üyeli Merkez Komitesini yönetiyordu.


FARC Merkez Komitesi sekreteryası şu yedi isimden oluşuyordu; Manual Marulanda Velez (öldü), Raul Reyes (öldürüldü), Timoleon Jimenez, Ivan Marquez, Jorge Briceno, Alfonso Cano (yeni lider) ve Ivan Rios (öldürüldü). Bu komutanlar, Doğu, Batı, Güney, Merkez, Orta Magdalena, Karayip ve Cesar olarak yedi blok halinde örgütlenen cephe hattını kontrol ediyorlardı.


Lakabı “Rojas”, gerçek adı Manuel Jesús Muñoz Ortiz olan İvan Rios, 46 yaşındaydı (19 Aralık 1961) ve FARC’ın barış görüşmelerini yürütüyordu. Ayrıca merkez blokunun komutanıydı. Genellikle köylü ve işçilerden gelme komutanların olduğu FARC’da üniversite gençliğinden gelme ender komutanlardan biriydi. Kendi anlatımına göre Medellin kentindeki ölüm mangalarından kaçarak isyana katılmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı İvan Rios’un başına da 5 milyon dolar ödül koymuştu.


BÜTÜN HAYAT BİR SAVAŞTIR




Komutan Raul Reyes Aramızda!


Ölülerimiz için Bir Dakika Bile Sessizlik Yok, Bütün Hayat Bir Savaştır.

Hiç yorum yok: