Fotoğraf: Cumhuriyet Gazetesi'nin güvenlik kamerasından Ali Deniz Uslu'nun kolunun kırıldığı ana dair görüntü...
1 Mayıs İşçi Bayramı'nda geçen yılın aynı sahneleri tekrarlandı, haberciler yine polis şiddetine maruz kaldı: Cumhuriyet gazetesi muhabirleri Uslu ve Açıkgöz darp edildi. Geçen yılki saldırılar cezasız kalmıştı.
BİA Haber Merkezi - İstanbul 02 Mayıs 2008, Cuma
Erol ÖNDEROĞLU
İstanbul Valisi Muammer Güler'in geçen yıl gibi İstanbul'da olağanüstü güvenlik önlemi aldığı 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda gazeteciler yine saldırıların hedefi oldu. Onlarca haberci, atılan gaz bombalarından görev yapamaz hale geldi; tazyikli suyla kameralar parçalandı.
Şişli İlçesi'nde çatışmaları görüntüleyen Cumhuriyet gazetesi foto-muhabiri Ali Deniz Uslu'nun sağ kolu dirsek hizasında, polis saldırında kırıldı. Gazetenin diğer muhabiri Esra Açıkgöz de Emniyet güçlerinin hedefi oldu. Uslu ameliyat edildi; Açıkgöz'e saldırı savcılığa taşındı Uslu'nun durumuyla ilgili bianet'e bilgi veren gazete avukatı Tora Pekin, gazetecinin Şişli'deki Osmanoğlu Kliniği'nde sağ dirseğinden ameliyat edildiğini söyledi.
Her iki gazeteci de, saldırıya uğradıklarında gazeteci olduklarını söylediklerini, basın kartlarını göstermelerine rağmen kendilerine saldırılmaya devam edildiğini kaydettiler. Avukat Pekin, Açıkgöz ile ilgili olarak dün (1 Mayıs) Şişli Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını, Uslu'nun tedavi altında olması nedeniyle bu haberci için henüz aynı girişimi yapamadıklarını ifade etti.
Şişli'de polisin müdahalesi sırasında olay yerinde görev yapan Anadolu Ajansı (AA) Kameramanı Engin Morgül ile Reuters Kameramanı Bülent Usta, basınçlı sudan etkilendi ve kullandıkları kameraları kırıldı.
TGC: Destek istedik saldırıldı; protesto ediyoruz Eylemleri izleyen gazetecilerin polisin "orantısız güç kullanımı"yla karşı karşıya kaldığını ifade eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Uslu'nun cop darbesiyle kolunun kırıldığı, bir başka habercinin da başına aldığı darbeyle hastanelik olduğunu, iki gazeteciye ait kameraların da zarar gördüğünü bildirdi.
1 Mayıs öncesi gazetecilerin hedef alınmaması için İstanbul Valiliği'nden yardım istediklerini anımsatan TGC, "Yaşananlar, bunun sonuçsuz kaldığını gösterdi. Kaba kuvvete başvuran polislerin, mesleklerini yapan gazetecilere yönelik bu tutumunu protesto ediyoruz" dedi.
TGS: Polis şiddeti 'bilerek ve isteyerek' planlandı TGS de, sıkıyönetim dönemlerinde bile görülmeyen bir polis gücü yığıldığı, 'orantılı polis gücü kullanılacağının' söylenmesine rağmen, gaz bombası ve biber gazı attığı ve boyalı tazyikli su ile copa başvurduğu, bunun şiddetin 'bilerek ve isteyerek' planlandığını ortaya koyduğunu kaydetti.
Fotoğraf: ALİ DENİZ USLU, ALPER TURGUT VE ESRA AÇIKGÖZ
Geçen yılın 1 Mayıs'ını izleyen 10'a yakın gazeteci de polis şiddetine uğramış ancak yapılan suç duyurularında aradan geçen bir yıllık süre zarfında bir sonuç alınamamıştı.
Geçen yıl saldırılar cezasız kaldı Cumhuriyet gazetesi muhabiri Alper Turgut, Vatan gazetesi muhabiri Bülent Ergün, Radikal gazetesi muhabirleri Demet Bilge Ergün, Umay Aktaş, Timur Soykan ve İsmail Saymaz, Kanal D'den İhsan Yıldız ve bir Su TV kameramanı saldırıların hedefi olmuştu.
İdari olarak dosya kapatıldığı gibi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Cumhuriyet muhabiri Alper Turgut dahil 38 kişinin şikayetinde takipsizlik kararı vermişti. (EÖ/GG)
2 yorum:
Egemenlerin bütün engellerine
rağmen ,İşçiler ve Emekçiler 1Mayıs'ı "Her yer Taksim ,Her yer 1 Mayıs" sloganlarıyla kutladı.Yaşananlar,Devlerin cücelerden korktuğunun bir ıspatıdır.
yaşananlar gerçekten çok çirkindi;
sadece merakıma ve cehaletime veri n : taksim ısrarı neden ?
Yorum Gönder