17 Mayıs 2008 Cumartesi

Kayıplara karşı mücadele 13. yılında


İSTANBUL/ ADANA (17.05.2008)- Kayıplar Haftası etkinlikleri bugün Galatasaray Lisesi önünde yapılan oturma eylemiyle başladı. Faili meçhul cinayetlerin son bulmasını isteyen kayıp yakınları, adalet talebini bir kez daha dile getirdi. Bugün Adana'da da eylem yapıldı.


İstanbul'da 17-31 Mayıs Gözaltına Kayıplara Karşı Mücadele Haftası etkinlikleri, Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Komite (ICAD), İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi ve Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (YAKAY-DER) ortak eylemi ile başladı. Cumartesi Anneleri'nin kayıplara karşı mücadelesinde simge halini alan Galatasaray Lisesi önü bugün bir kez daha “Gözaltında kayıplara son” çağlığına ev sahipliği yaptı. Aileler eylemde kayıp yakınlarının resimlerini taşıdı, yere serdikleri resimlerin üzerine karanfiller bıraktı.

“Katiller yargılanmadığı sürece adalet güvenimiz yok”

Gazi Ayaklanması'nın ardından katledilen Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, 17-31 Mayıs Gözaltına Kayıplara Karşı Mücadele Haftası hakkında bilgi verdi. Maside Ocak, gözaltında kayıplara karşı mücadelenin Hasan Ocak'ın kaybedilmesinin ardından başladığını, Ocak'ın cenazesinin 17 Mayıs 1995 günü Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı'nda bulunduğu hatırlattı. Kayıp yakınlarının mücadelesinin 13 yıldır sürdüğüne dikkat çeken Ocak, ailelerin yaşadıklarını aktardı, sorumluların hala yargılanmadığını ifade etti. Katiller yargılanmadığı sürece adalete güvenleri olmayacağını ifade eden Ocak, çevrede toplananlara seslendi; “Sesimize ses verin, soluğumuz olun. Soluğumuz olmadınız sürece bunları yaşamaya devam edeceğiz. Gözaltında kayıp, kaybetme saldırısını yaşamak istemiyoruz” dedi.


Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak'ta eylemde bir konuşma yaptı. Cumartesi Anneleri'nin uzun yıllar yürüttükleri mücadeleyi hatırlatan Emine Ana, gözyaşlarını zor tuttu. Emine Ana, “Hasan'ın hesabını kimse vermedi” diyerek katillerin cezalandırılmasını istedi.

130 senede geçse mücadele bitmeyecek

Gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç, YAKAY-DER adına bir konuşma yaptı. Karakoç, kaybedilenlerin muhalif kimliğine dikkat çekti. Devletin muhalifleri, Kürtleri susturamadığı için katlettiğini ifade etti. Karakoç, “Faili meçhul olmasına rağmen biz katilleri biliyoruz. 13 değil 130 sene de geçse katiller cezalandırılana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Mezarları bile yok

25 Ekim 1995'te İstanbul'da kaybedilen Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun, Kürtçe yaptığı konuşmasında, “Onların bir mezarları bile yok. Mezarlarının olmasını istiyoruz. Artık kimse gözyaşı dökmesin” diyerek kaybetme saldırısına öfkesini dile getirdi.

12 Eylül 1994'te Ankara'da gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Kenan Bilgin'in kardeşi İrfan Bilgin de, faili meçhul cinayetlerin yanı sıra toplu infazlara dikkat çekti, sorumluların yargılanmasını istedi.

Eylemde ICAD, İHD ve YAKAY-DER adına yapılan ortak açıklamayı İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu. Yoleri, akıbetleri halen bilinmeyen kayıplar olduğuna vurgu yaptı. Yoleri, Birleşmiş Milletler'in 1992 tarihli bildirisinde dahi 'gözaltına kaybetme'yi tanımladığını belirtti. Yoleri, Susurluk Raporu'nun dahi faili meçhul cinayetler bağlamında ele alındığını belirttiği konuşmasında, “Devletin sorumluğunun bilinmekle birlikte bugüne kadar kadar yürütülen soruşturmalarda cezalandırmazlık gerçeği bulunmaktadır. Sorumlular ortaya çıkarılmamakta ve yargılanmamaktadır” dedi. Yoleri, yaşam hakkını ortadan kaldırılması ile uluslararası ve iç hukukun gereklerini yerine getirilmediğini belirtti. Yoleri, “1995 yılında Hasan Ocak olayı ile başlayan ve ardından Rıdvan Karakoç ile devam eden süreçte hız kazanan gözaltında kayıplar mücadelesi halen devam etmektedir” dedi. İHD ve Yakay-Der kayıtlarına göre 8 bin 347 kişinin halen kayıp olduğunu belirtti. Yoleri, gözaltında kaybedilen insanların akıbetlerinin açıklanmasını, toplu mezar iddialarının araştırılmasını ve sorumluların yargılanmasını talep etti.
Eylemde “Kaybedenler kaybedecek” ve “Anaların öfkesi katilleri boğacak” sloganları atıldı.

Yarın Gazi Mezarlığı ziyaret edilecek

Kayıplar Haftası etkinlikleri yarın saat 12:00'de Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç'un Gazi Mezarlığı'nda mezarlarında yapılacak ziyaret ile sürecek.


Kayıplar bulunsun hesap sorulsun

Adana'da ise İnönü Parkı'nda bir araya gelen İHD, ESP, KESK, ÖDP, DTP, EMEP, SDP, PSAKD, Tekstil-Sen, DİP Girişimi, ÇHKM, Partizan, Sosyalist Parti Girişimi, TUHAY-DER ve Halkevleri üyeleri bir basın açıklaması yaptı.

Eylemde açıklamayı okuyan Osman Kara, 17-31 Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası hakkında bilgi verdi. “Bugün yine kayıplar haftası nedeniyle alanlardayız” diyen Kara, kontrgerilla cinayetlerinin halen sürdüğüne vurgu yaptı. Kara son olarak “Kayıp edilenlerin hesabı sorulana dek mücadelemiz devam edecektir” dedi. 50 kişinin katıldığı eylemde “Kayıplar bulunsun hesap sorulsun”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “Kahrolsun MİT, CIA kontrgerilla”, “Kayıpları hesabı sorulacak” sloganları atıldı.
Devlet kaybetmeye devam ediyor

İzmir'de ise İHD İzmir Şubesi bugün Konak Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. “Failler belli yargılansın” diyen insan hakları savunucuları bir kez daha kaybetme saldırısına dikkat çekti. Eyleme aralarında ESP, SDP, DTP, DHP ve Partizan'ın da bulunduğu kurumlar destek verdi. Konak Pier önünden Sümerbank'a yürüyün İHD üyeleri üzerinde gözaltında ve faili meçhul cinayetlerde katledilenlerin isimlerinin yer aldığı pankart ile gözaltında kaybedilen Hasan Ocak, Rıdvan Karakoç, Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in resimleri de taşındı.


Günlük Haber Bülteni ATILIM'dan alınmıştır / 17 Mayıs 2008 Cumartesi

Hiç yorum yok: