10 Kasım 2007 Cumartesi

Sır Perdesi Genişliyor



Taksim'de öldürülen Önder Babat'ın ailesini arayıp kendisini polis olarak tanıtan bir kişi, cinayetin tek kanıtı olan kurşun çekirdeğindeki silinti ve kazıntıların balistik raporuna yansımadığını ileri sürdü


ALPER TURGUT


Üniversite öğrencisi Önder Babat 'ın Taksim'de öldürülmesinin üzerinden 5 ay geçti ancak fail bulunamadığı için bir türlü dava açılamadı. Babat'ın ailesini arayan bir polis, cinayetin tek delili olan kurşun çekirdeğinde bulunan ''silinti'' ve ''kazıntı'' ların balistik raporuna yansımadığını öne sürdü. Avukat Anıt Baba , bu iddia hakkında gereğinin yapılması için cumhuriyet savcılığına dilekçeyle başvurdu. Babat ailesi ise cinayeti soruşturmakla görevli polisler hakkında ''ihmal'' ve ''savsaklama'' suçu işledikleri gerekçesiyle Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na önümüzdeki salı günü suç duyurusunda bulunacak.


İDDİALAR ÇÜRÜDÜ


İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Önder Babat, 3 Mart 2004 günü İstiklal Caddesi'nin İmam Adnan Sokak girişine yakın bir bölgede uzak bir mesafeden başına sıkılan tek kurşunla yaşamını yitirmişti. Babat'ın, taş düşmesi, seken kurşun, serseri kurşun, yorgun kurşun gibi etkenler sonucu hayatını kaybettiği iddiaları ise bir süre sonra çürümüştü.
Adli Tıp Kurumu'nun raporunda, Babat'ın direkt atışla hedef alındığı, büyük olasılıkla aynı sokakta bir binanın içinden veya susturucu takılmış bir namludan çıkan, yüksek enerjili 9 mm. çapında bir kurşunla vurulduğu kesinleşti. Babat'ın kafasından çıkarılan kurşun çekirdeğinin, ekspertiz incelemesinde ise ''faili meçhul diğer olaylarla herhangi bir bağlantısının tespit edilemediği'' açıklandı.


İddiaya göre, bir süre sonra aileyi emniyet mensubu olduğunu söyleyen ancak ismini vermek istemeyen bir kişi aradı ve şu iddialarda bulundu:
''Kriminal Şube Müdürlüğü'ndeki ekspertiz incelemesi sırasında, mermi çekirdeği üzerinde silah aidiyetini belirsiz kılmak için kasıtlı olarak yapılmış kimi silinti ve kazıntılar tespit edildi. Ancak balistik raporu hazırlanırken anlaşılmaz bir şekilde bu durumun raporlara yansımadı.''
Bu iddia hakkında gereğinin yapılması için hazırlık soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcısına dilekçe ile başvurulduğunu anlatan Avukat Anıt Baba, ''Bu iddia gerçekse işlenmiş olması muhtemel suçun vasfının da ağırlaşacağı açıktır'' dedi.


YAŞAMA HAK TANIYIN


Babat'ın ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte 3 Ağustos Salı günü Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını vurgulayan avukat Baba şöyle konuştu:
''Babat cinayetinde görevi ihmal veya savsaklama suçu işleyen kamu görevlileri hakkında cezalandırılmaları istemiyle şikâyette bulunma zorunluluğu doğmuştur.''
Emniyet yetkilileri ise soruşturmanın savcılık tarafından yürütüldüğünü belirterek iddialarla ilgili şu ana dek herhangi bir açıklama yapmadı.
Genç üniversitelinin yaşamını yitirdiği İmam Adnan Sokak'ta yarın, Umut Vakfı'nın Bireysel Silah(SIZLANMA): YAŞAMA HAK TANIYIN! konulu kısa film ve animasyonlu sokak gösterimleri başlıyor. Türkiye'deki bireysel silahsızlanma mücadelesinin lokomotifliğini üstlenen vakfın etkinlikleri 6 Ağustos'a dek sürecek.


Cumhuriyet Gazetesi / 01-08-2004

Hiç yorum yok: