10 Kasım 2007 Cumartesi

Kadıköy'deki mitingden izlenimler...

Son yılların en kalabalık 1 Mayıs'ı

ALPER TURGUT

Kadıköy Meydanı'nda bir pazar günü ve sağanak beklentisine karşın hava çok güzel... Yıllar sonra işçilerin meydanlarla barışıp, kendilerine ait olan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'na dev gibi bir güçle katılması ise her şeyden güzel... Son yılların en kalabalık, en kitlesel kutlamasını yaratan emekçiler, geçen yıl yanlışa düşüp iki farklı meydanda toplanmışlardı, ancak bu yıl bölünmeye inat, güçlerini birleştirme kararı alınca daha bir güçlü çıktı ses... Her renkten bayrak ve dövizler, onbinlerin elinde yükselerek ve farklı noktalarda toplanan 4 ayrı kol birleşip insan seline dönerek alana yürüdüler.

Marks, Engels, Lenin, Stalin, Mao, Atatürk, Clara Zetkin, Che ... İdam edilerek 1 Mayıs'a kan ve can veren Chicago Beşlisi , evrensel kahraman Don Kişot sonra Mustafa Suphi, Ethem Nejat, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya, Süleyman Yeter, Hasan Ocak, Önder Babat ... 1977, 1989 ve 1996 1 Mayıslarında yaşamlarını yitirenler, Yılmaz Güney, Ruhi Su, Rıfat Ilgaz . Tüm önder, değer ve figürler, fotoğraf ve resimler dışında yüreklerde de taşındı. İşçi, memur, gazeteci, sanatçı, emekli, öğrenci, komünist, anarşist, kadın, erkek, ihtiyar, genç... Alana sığmadılar. Tekerlekli sandanyeler, kundaklar aracılığıyla da olsa coşku kaçınılmaz çünkü çoktan davul, zurna sesleri, çeşitli dillerden sloganlara karıştı. Takım elbiselerini giyip gelmiş olan eski TKP'liler, çelenkleriyle alana renk verdiler. 12 Eylül öncesinde büyük bir gençlik hareketi olan İlerici Gençlik Derneği (İGD) üyeleri de bir nostaljiye can verircesine alandaki yerlerini aldılar.

Kadıköy'de 9 yıl önce kan ve şiddetin ön plana çıktığı 1 Mayıs eyleminden sonra ilk kez bu alan emekçilere açılıyordu. Korkulan olmadı, güvenlik güçleri soğukkanlı davrandı ve kendini gruplardan uzak tuttu, hatta kendilerine ''Kızıl Sancaklılar Birliği'' adını veren rap rap uygun adım yürüyüp tek tip elbise giyen Haklar ve Özgürlükler Platformu bile alana sorunsuz girdi.

Cumhuriyet Gazetesi / 02-05-2005

Hiç yorum yok: