10 Kasım 2007 Cumartesi

Rock coşkusu erken başladı...

Rock'n Coke'a gelen gruplar belli değil ama biletler kapışıldı bile

ALPER TURGUT

Türkiye'nin en iddialı ve en cafcaflı açık hava etkinliği olan Rock'n Coke İstanbul 2006 Festivali'ne iki buçuk ay kala on binlerce genci müziğin büyüsü sarmış durumda.

Rock müzik festivallerinin başlangıcı 1969'a dayanıyor. Amerika'da Woodstock'da çiçek çocuklar, müzikle süslenecek bir gelenek inşa ettiler. Bu gelenek Amerika'da hala Warped Tour, Ozzfest, Dont Knock The Rock festivalleriyle sürüyor. Bir başka efsane hippilerin izinden giden 36 yıllık İngiliz festivali Glastonbury.. Dünyanın en büyük açık hava etkinliği olan Glasto, 2007'de daha güçlü dönebilmek için bu yıl mola veriyor. Yine İngiltere'de V festival, Reading, Download, İskoçya'da T İn The Park, Almanya'da Rock Im Park, Rock Am Ring, Bang Your Head, Wacken Open Air, With Full Force, Summer Breeze Open Air, Danimarka'da Roskilde, Hollanda'da Lowlands, Fields Of Rock, Pinkpop, Belçika'da Werchter, Graspop, İsveç'te Hultsfred, Avusturya'da Nova Rock, İspanya'da Benicassim, Fransa'da Eurockeennes de Belfort, İtalya'da Gods Of Metal, Bulgaristan'da Monsters Of Rock ve Yunanistan'da Rockwave Rock. Liste uzayıp gidiyor. Günümüzde müzik festivalleri, cüzdanlara zarar verse de gençlerin aylar öncesinden planlar yaptığı, politikadan arınmış, düzenle entegrasyonunu sağlamış metal ve rock müziğinin muhteşem gösterileri olarak hayat buluyorlar. Türkiye'de bugüne dek yapılan H2000, Rock İstanbul, İstanbul Rock Republic Festivali, Rock The Nations açık hava etkinlik ve müzik festivalleri, çoğu anlamsız kimi sapıkça şarkı sözlerinin ayyuka çıktığı, kulak tırmalayan sesleriyle güzel ve yakışlıların sahne aldığı, ucuz müziğin metalaştığı toplumumuzda iyi, farklı ve güzel müziğin de beklenip, özlenildiğini ortaya koydu.

Keyif ve deşarj dışında Rock'ın muhalif, asi ve politik tavrını yansıtan Barışarock için ise ayrı bir pencere açmak gerekiyor. ''Kola İçen Bush Olsun'' şiarıyla popülizm, kapitalizm, savaş ve işgale hayır diyenlerin festivali olan Barışarock, rock müziğinin ruhunu iyi bilenler için sağlam bir seçenek olarak duruyor.

Gelelim Rock'n Coke festivaline. Cola ile Rock aynı yerde buluşur mu? gibi çokça yinelenen ve ateşli tartışmalarla zihinleri yoran sorular artık bir yana bırakılıyor. Yeni nesil rocker'ların yanıtı basit:
''Bu yıl dördüncüsü yapılacak olan festival, müzikseverlerin onayını aldı ki Türkiye'nin en büyük açık hava etkinliği haline geldi.''

Tüketim çılgınlığın sonu yok. Hezarfen Havaalanı'nda 50 bin kişiyi 1, 2 ve 3 Eylül tarihlerinde ağırlayacak olan Rock'n Coke İstanbul 2006'ın kamp alanı biletleri daha sahne alacak gruplar belli olmadan bir buçuk ay önce satışa çıktı. Gençler, şimdilik müzik, nota, ezgi, tını her şeyi hasıraltı edip bilinmeyen için, karşı cinsle tanışıp, yakınlaşabilmek için kolları sıvadı. Onlar, 10 bin kişilik kamp alanında yer kapabilmek ve indirimli ön satıştan yararlanabilmek amacıyla 80 YTL ödeyerek ''cennetten tapularını'' almaya başladı.

İstanbul'dan yaklaşık 50 km uzaklıkta Büyükçekmece gölüyle çevrili 300 dönümlük Rock'n Coke müzik kasabasında, Lunapark ve eğlence alanları (çarpışan arabalar, kamikaze, balon, superjumper, balerin, tırmanma duvarı), yiyecek ve içecek dükkanları, sağlık merkezi, ilkyardım çadırları, dinlenme alanları, kamp çadırları, el yüz yıkama istasyonu, tuvaletler, çöp ve atık istasyonu, otopark, bilet satış ve danışma noktaları bulunacak. Çarşı alanında tişörtten çantaya, havludan battaniyeye, festival hatıra eşyalarından çiklete kadar her türlü ihtiyaca yönelik satış yapılacak.

Cumhuriyet Hafta Sonu / 17-06-2006

Hiç yorum yok: