10 Kasım 2007 Cumartesi

GECEKONDUCULAR BİRLEŞTİ

İstanbul'da 'Yıkımlara hayır mitingi'

*Yıkımlara Karşı Emekçi Halk Koordinasyonu tarafından bugün saat 13.00'te Kadıköy İskele Meydanı'nda gerçekleştirilecek ''Yıkımlara Hayır Mitingi''ne, gecekondu sahipleri dışında meslek odaları, sendikalar, siyasi partiler de katılacak.

ALPER TURGUT

Gecekondu bölgelerindeki evlerin yıkılarak yerine sosyal konutların yapılmasını içeren ''Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Rehabilitasyon Projeleri'' ne tepki çığ gibi büyüyor. Gecekondu mahallelerinde oturanlar, yıkımların siyasi bir karar olduğunu belirterek komiteler, platformlar kuruyor ve eylem takvimini hayata geçirmeye hazırlanıyorlar. Sivil toplum örgütlerinin de desteklediği yıkım karşıtı miting ise bugün Kadıköy'de gerçekleştirilecek.

İstanbul'u yönetenler, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, 250 bin konutun yıkılacağı, 3 milyon insanın da yer değiştireceğini ifade ediyor. Kentteki bir buçuk milyon kaçak yapıdan yüz bini hakkında yıkım kararı çıktığını vurgulayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, son sekiz ay içerisinde bunlardan 1658 tanesinin yıkıldığını, 1200 bina için de suç duyurusunda bulunulduğunu açıklıyor. Projenin zenginlere yeni olanaklar sağlayacağını, inşaat ve emlak sektörüne kazanç getireceğini savunan gecekondu sahipleri ise, ''Birçoğumuz işsiz olan bizleri bir de evsiz bırakıp villalar, golf sahaları, tatil köyleri, iş, alışveriş ve eğlence merkezleri açacaklar'' diyor.

''1970'li yılların sonuna doğru kurulmaya başlanan ilk evlerin ardından başlayan ve 1990'ların ortalarında artan göçle birlikte hız kazanan gecekondu gerçeğini devlet ve hükümet daha yeni mi fark etti?'' diye yakınan gecekondu sahipleri şöyle konuşuyor:
''Örneğin muhtarlık binası, sağlık ocağı, okul, cami, cemevi, asfalt yol, su, elektrik, telefon bulunan bir yer nasıl kaçak olabilir? Gazi Mahallesi, Okmeydanı, Gülsuyu-Gülensu Mahallesi, Mustafa Kemal Mahallesi, Aydos, Nurtepe, Bayramtepe, Ayazma, Alibeyköy, Güzeltepe... Liste uzayıp gider. Buralarda yıllardır bir arada bulunan, komşuluk, dostluk ilişkileri kuran ve tek suçları yoksulluk olan yüz binlerce kişi yaşıyor.''

Yıkımlara karşı herkesin farklı eylem anlayışı olduğunun da altını çizen gecekondu sahipleri şunları söylüyor:
''Kimi Taksim Meydanı'ndaki otobüs duraklarını kondu haline getirirken kimi F1 yarışları sırasında Akfırat'ta 'Zenginlere Formula, yoksullara yıkım' pankartı açıyor. Bunun dışında yıkılan gecekondusu karşılığında inşaat halindeki villalara saldıranlar da var, molotofkokteyli ve taşlarla yıkımlara direnenler de. Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ardından gecekondu mahallelerinde rant avına çıkan silahlı çeteler peydah oldu. Esnafa saldıran, ailelerimizi korkutan bu çetelere göz yumulduğunu düşünüyoruz. Yıkım sorunu ve çetelerin tehdidi nedeniyle her an istenmeyen olaylar yaşanabilir.''

Cumhuriyet Gazetesi / 28-08-2005

Hiç yorum yok: