10 Kasım 2007 Cumartesi

Sır perdesi aralanamadı...

BABAT'IN 1. ÖLÜM YILDÖNÜMÜ

ALPER TURGUT

Üniversite öğrencisi Önder Babat (25), tam bir yıl önce sır perdesi halen aralanamayan karanlık bir cinayet sonucu yaşamından oldu. Babat'ın ailesi, Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın cinayetin ardından başlattığı hazırlık soruşturması sürerken iç hukuk yollarının etkisiz olduğu gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) dava açılmasına karar verdi.
İÜ Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Önder Babat, geçen yıl bugün, Türkiye'nin en ünlü ve en kalabalık caddesi olan İstiklal Caddesi'nin on adım ötesinde vurularak öldürüldü.

Babat'ın önce ''kafasına düşen taş'' nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklandı; ardından ailesinin ve avukatının ısrarıyla yapılan otopsisinde, ölümüne 9 mm. çapında bir kurşunun yol açtığı anlaşıldı. Ölümüne ''yorgun kurşun'' , ''serseri kurşun'' , ''seken kurşun'' veya ''maganda kurşununun'' sebebiyet verdiği iddiaları ise kısa bir sürede çürüdü. Çünkü Adli Tıp Kurumu raporu, Babat'ın kör kurşunla değil, doğrudan hedef alınarak öldürüldüğünü belirledi.
Babat, Tuncelili yoksul bir ailenin en büyük çocuğuydu. Bir ay sonra tek dersini verip okulunu bitirecek ve insan hakları konusunda uzmanlaşan bir akademisyen olma hayalini gerçekleştirmek için kollarını sıvayacaktı. Babat, bugün saat 18.45'te yaşamını yitirdiği Beyoğlu İmam Adnan Sokağı'nda anılacak.

Cumhuriyet Gazetesi / 03-03/2005

Hiç yorum yok: