13 Eylül 2008 Cumartesi

Chavez de ABD elçisini ülkeden kovdu




Darbe girişimi...

Bolivya’nın ABD Büyükelçisi’ni “istenmeyen kişi” ilan etmesinin ardından, Amerikan destekli yeni bir darbe girişiminin ortaya çıkarıldığını duyuran Venezüella lideri Hugo Chavez de ABD büyükelçisinin ülkeyi 72 saat içinde terk etmesini istedi. Kendisine karşı yeni bir suikast ve ülkede darbe hazırlığının ortaya çıkarıldığını açıklayan Chavez, bu girişimlerin arkasında Washington yönetiminin olduğunu savundu ve “ABD’de yeni bir hükümet kurulduğunda bir elçi göndereceğiz” dedi.


Dış Haberler Servisi - Bolivya’nın ABD Büyükelçisi’ni “istenmeyen kişi” ilan etmesinin ardından, Amerikan destekli yeni bir darbe girişiminin ortaya çıkarıldığını duyuran Venezüella lideri Hugo Chavez de, ABD büyükelçisinin ülkeyi 72 saat içinde terk etmesini istedi.


Bolivya’nın, ayrılıkçı zengin eyaletlerinin protesto gösterilerini desteklediği gerekçesiyle ABD’nin La Paz Büyükelçisi Philip Goldberg’i “istenmeyen kişi” ilan etmesi üzerine, Amerikan yönetimi de, Bolivya’nın Washington Büyükelçisi Gustavo Guzman’dan ülkeyi terk etmesini istedi.


Bolivya’nın yerli kökenli olan ilk devlet başkanı ve sosyalist Chavez’in yakın müttefiki Evo Morales’in yeni anayasa taslağı, Avrupa kökenli zenginlerin yönetimde olduğu eyaletlerde aylardır protesto ediliyordu. Son olarak, ülkenin kuzeyindeki Pando’da Morales yandaşları ile ayrılıkçı göstericiler arasında çıkan şiddetli çatışmalarda 8 kişinin öldüğü kaydedildi.

Yeni hükümete kadar elçi yok

Venezüella Devlet Başkanı Chavez de, ABD Büyükelçisi Patrick Duddy’e ülkeyi terk etmesi için 72 gün verdiğini söyledi ve Washington Büyükelçisi Bernardo Alvarez’i geri çağırdı. Kendisine karşı yeni bir suikast ve ülkede darbe hazırlığının ortaya çıkarıldığını açıklayan Chavez, bu girişimlerin arkasında Washington yönetiminin olduğunu savundu ve “ABD’de yeni bir hükümet kurulduğunda bir elçi göndereceğiz” dedi.

Chavez, bir mitingde yaptığı konuşmada, Bolivyalı muhalifleri de uyararak, Morales’in bir darbeyle düşürülmesi halinde Bolivya’ya askeri destek vereceğini duyurdu.


Cumhuriyet Gazetesi - 13 Eylül 2008

Hiç yorum yok: