19 Temmuz 2008 Cumartesi

Cezaevi koşulları hasta ediyor


TAYAD Başkanı Mehmet Güvel (solda), Avukat Behiç Aşı ve tutuklu Ufuk Keskin’in babası Fahrettin Keskin (sağda), cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumuna ilişkin endişelerini dile getirdiler


Özellikle F tiplerinde kalan tutuklu ve hükümlüler sağlıklarını yitirirken, yakınları hastalara karşı ilgisizlikten şikâyetçi


ALİ AÇAR


Ergenekon soruşturması kapsamında tahliye edildikten sonra Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaşamını yitiren Kuddusi Okkır ve siroz hastası olduğu için önceki gün tahliye edilen Ayşe Özdemir’den sonra cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumuna ilişkin kaygılar yeniden gündeme geldi. Tutuklu ve hükümlü aileleri, hükümlülerin sağlık durumlarının bozulmasında F tipi cezaevlerinin fiziki koşullarının etkili olduğunu vurgulayarak, cezaevi şartlarında yaşamını sürdüremeyecek olan tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılması istediler.


Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’nde yatan tutuklu Ufuk Keskin’in babası Fahrettin Keskin, oğlunun 12 yaşından itibaren Tip 1 Diyabet hastası olduğunu ve ilaçla tedaviyle yaşamını sürdürdüğünü söyledi. Ufuk’un şu anda 32 yaşında olduğunu ve 11 yıldır cezaevinde yattığını belirterek oğlunun cezaevinde yaşadığı sağlık problemini şöyle anlattı:


“Bundan yaklaşık 1.5 sene önce oğlum cezaevinde şeker komasına giriyor. Kolundaki saatin zili çaldığı için Ufuk’un arkadaşları şekerinin çıktığını anlıyorlar ve hemen revire kaldırılmasını istiyorlar. Bu sırada cezaevi yönetimi dilekçe vereceksiniz diyerek Ufuk’u doktora götürmek istemiyor. Bunun üzerine arkadaşları ‘Ne dilekçesi, arkadaşımız ölüyor’ diye tepki gösteriyorlar ve hastaneye sevk edilmesini istiyorlar. Ufuk, sedye ile revire götürülüyor ve cezaevinde araç olmadığı için tekrar hücresinin önüne getiriliyor. 5 saat şeker komasında kaldıktan sonra ayıltılarak yeniden hücresine konuyor. Bu konuyla ilgili olarak Şişli Adliyesi’nde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundum. Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüler ölüme terk edilmiş bir şekilde yaşam mücadelesi veriyor.”


‘Cezaevleri denetime açılmalı’

F tipi cezaevlerindeki yaşam koşullarına dikkat çekmek için 5 Nisan 2006’da başlattığı ölüm orucunun 293. gününde varılan anlaşma sonucu ölüm orucunu bırakan Çağdaş Avukatlar Grubu üyesi Avukat Behiç Aşı, cezaevlerinde yaşanan sağlık sorunlarının arkasında cezaevlerindeki yaşam koşullarının yattığını söyledi.


Hücrelerde kalan tutuklu ve hükümlülerde bir süre sonra görme bozukluğu, adım atma zorluğu, konuşma güçlüğü, kalp rahatsızlığı, böbrek yetersizliği ve dolaşım sisteminde sorunlar ortaya çıktığını ifade eden Aşı, cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerin Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından oluşturulacak bir uzman heyet tarafından belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, Tutuklu ve Hükümlüleri Yakınları Birliği (TUYAB), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUHAD), Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD) tarafından yapılan açıklamada ise tutuklu ve hükümlülerin ölümünden yetkililerin sorumlu olacağı belirtilerek cezaevinde bulunanların yaşam hakkının devlet tarafından garanti altına alındığının unutulmaması gerektiği vurgulandı.


SAĞLIK DURUMLARI İLERİ DERECEDE BOZUK OLAN BAZI TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLER


İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, TUYAB, TUHAD ve TAYAD’ın cezaevlerine ilişkin hazırladıkları rapora göre cezaevi koşullarında yaşamını sürdürmesi zor olan tutuklu ve hükümlürden bazılarının ismi şöyle:


Erol Zavar: Sincan F Tipi Cezaevi’nde kalıyor. 7 yıldır mesane kanseri. Bugüne kadar 30’a yakın ameliyat geçirdi.
Mesut Deniz: Sincan F Tipi Cezaevi’nde kalıyor. İleri derecede şizofren. F tipi hapishanede tutulmaması gerektiği yönünde doktor raporu bulunuyor ve tek kişilik hücrede kalıyor.
Yaşar İnce: Sincan F Tipi Cezaevi’nde kalıyor. İleri derecede Hepatit B hastası.
Ali Baba Arı: Bolu F Tipi Cezaevi’nde kalıyor. Hepatit B hastası.
Cengiz Kahraman: Sincan F Tipi Cezaevi’nde kalıyor. Wernicke Korsakoff hastası.
Mustafa Gök: Sincan F Tipi Cezaevi’nde kalıyor. Wernicke Korsakoff hastası.
Mehmet Ali Çelebi: Bolu F Tipi Hapishanesi’nde hükümlü olarak tutuluyor. Wernicke Korsakoff ve şizofreni hastalıkları var. Kendi ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak durumda.
Hatice Bolak: Gebze M Tipi Cezaevi’nde. Wernicke Korsakoff hastası.
İnayet Mete ve Ali Çekin: Siirt E Tipi Cezaevi’nde tutuluyorlar. İkisi de ileri derecede kanser hastası.
Memduh Kılınç: İzmir Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuluyor. Akciğerinin işlevinin bitmek üzere olduğu doktorlar tarafından rapor olarak bildirilmiştir.
Aynur Epli: Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor. Hayati tehlike arz edecek derecede kanser olarak cezaevinde tutuluyor.
Figan Çağrı: Sincan Kapalı Kadın Cezaevi’nde kalıyor. Yüksek şeker ve Hepatit B hastalığı bulunuyor.


CUMHURİYET GAZETESİ / 19 TEMMUZ 2008

Hiç yorum yok: