19 Temmuz 2008 Cumartesi

Bayrampaşa Cezaevi boşaldı




Firarları ve isyanlarıyla ünlü Türkiye’nin en büyük cezaevi, kuruluşundan 40 yıl sonra kapatıldı


İstanbul Haber Servisi - Türkiye’nin en büyük cezaevlerinden biri olan, firarları, cezaevi isyanları ve ünlü mahkûmları ile adı hep gündemde kalan Bayrampaşa Cezaevi kuruluşundan 40 yıl sonra kapatıldı.


Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge ve ilçe halkının uzun süren mücadelelerinin sonuç vermesi ile Adalet Bakanlığı Bayrampaşa Cezaevi’nin taşınma kararını onayladı, toplam 5 bin 500 tutuklunun büyük bölümü Silivri ilçesinde inşaa edilen Kınalı Cezaevi olmak üzere çeşitli cezaevlerine nakledildi. Cezaevinin kaldırılması konusunda en büyük talep Bayrampaşa Belediyesi’nin 2001 yılında başlattığı “Cezaevi değil, üniversite istiyoruz” sloganlı kampanya ile gerçekleşti. 120 bin metrekarelik alanı kaplayan Bayrampaşa Cezaevi’nin yerine ne yapılacağı konusunda ise üniversite ya da kültür merkezi kurulması yönünde projeler bulunuyor.
Ölüm ve firarlarla anıldı


Bayrampaşa’da yaşanan ve zihinlerden silinmeyen önemli olaylar satırbaşlarıyla şöyle:

2 Kasım 1978: 13 ülkücü, gardiyanların yardımıyla firar etti.
25 Ekim 1989: Dev-Sol liderlerinden Bedri Yağan ve Dursun Karataş firar etti.
l9 Mayıs 1994: Tecavüz suçundan dolayı tutuklu bulunan 5 kişi boğularak ve şişlenerek öldürüldü.
18 Temmuz 1994: Sol örgüt üyesi 7 tutuklu, infaz koruma memuru elbisesi giyerek firar etti.
20 Eylül 1999: Alaattin Çakıcı’nın yeğeni Kenan Ali Gürsel ile Hakan Çillioğlu’nun adamları arasındaki çatışmada 8 kişi öldürüldü.
19 Aralık 1999: Ölüm orucu yapan tutuklu ve hükümlülere yönelik “Hayata Dönüş Operasyonu” yapıldı. Operasyon sonucunda ise 12 kişi yaşamını yitirdi.

■ SUÇA GÖRE CEZAEVİ

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, İstanbul’da açılan cezaevleriyle Türkiye’de ilk defa bazı yeni uygulamalar da hayata geçirmeye başladı. Bu kapsamda; İstanbul’da bulunan hükümlüler ile tutuklular her ceza infaz kurumunda değil, suç türlerine göre belirlenen ve konumlarına uygun farklı ceza infaz kurumlarında barındırılacak.


CUMHURİYET GAZETESİ

Hiç yorum yok: