28 Ağustos 2008 Perşembe

İLHAN BERK'e veda...



USTA şair, yazar ve ressam İlhan Berk, 27 yıldır yaşadığı Bodrum'da, hayata gözlerini yumdu.


Halikarnas Balıkçısı’nın ardından, 27 yıldır yaşamını sürdürdüğü Bodrum'u eserleriyle tanıtmaya çalışan 92 yaşındaki İlhan Berk, bir süredir prostat kanseri tedavisi gördüğü Bodrum Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde, bugün öğle saatlerinde hayatını kaybetti. Rahatsızlığının arttığı 17 Ağustos'tan bu yana hastanede tedavi gören Berk'in tüm vücuduna yayılan kanser nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi. Oğlu mimar Ahmet Berk ile birlikte Bodrum’da yaşayan Berk'in, 5 yıldır tedavi gördüğü, bir ay önce İstanbul’da ameliyat olduğu, ayrıca böbrek yetmezliği bulunduğu belirtildi. İlhan Berk'in cenazesinin cumartesi günü Bodrum Adliye Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından Karaburgaz Mezarlığı'nda toprağa verileceği kaydedildi.



Oğul Ahmet Berk, “Babam sadece Bodrum'a değil, Türkiye'ye ve dünyaya mal olmuş bir sanatçıydı. Dünya huzuru, barışı, ülke ve Bodrum sevgisi üzerine şiirler yazar, resimler yapardı. Ölümü herkesi çok üzdü” dedi.


İlhan Berk, 9 Mayıs 2007'de, İstanbul Çırağan Sanat Galerisi’nde son resim sergisini açmıştı. Organizasyonu yapan Zerrin Ulusman, “Halikarnas Balıkçısı’nın ardından Bodrum’un kültür, sanat dünyasına emeği geçen, dünyanın dört bir yanında kitapları yabancı dile çevrilen ünlü ustayı kaybetmenin şokunu yaşıyoruz. Berk Bodrum’da birçok sanat etkinliğine önderlik yaptığı gibi birçok genç sanatçının yetişmesinede öncülük etmiştir, acımız çok büyük” diye konuştu.


HAYATI


1918 yilinda Manisa’da dogdu. Balikesir Necatibey Ilkögretmen Okulu’nu ve Ankara Gazi Egitim Enstitüsü Fransizca Bölümü’nü bitirdi. Bir süre ögretmenlik yapti (1945-55). Ankara’da Ziraat Bankasi Yayin Bürosu’nda çevirmen olarak çalisti (1956-1969) ve emekliye ayrildi. Kendini siire ve yazilari verdi. Baslangicindan bugüne, yazdigi siirlerle hep "günümüzün en ilginç ve en genç" sairlerinden biridir. Ilk yazilari, ilk siir kitabi Günesi Yakanlarin Selami (1935)’ni da yayimlayan Manisa Halkevi Dergisi’nde çikti. Destansi yönünün agir bastigi, adeta bir Türk Walt Whitman’i olarak adlandirildigi dönemde Istanbul 1939-47 (1947), Günaydin Yeryüzü (1952), Türkiye Sarkisi (1953) ve Köroglu (1955)’nu yayimlamisti. Sonrasi, Ikinci Yeni’den eski siirimize, kendi Atlasi’ni kurmaktan düzyazi siirlere, aforizmalarindan harfleri, nesneleri ve semtleri sevmeye dek genisleyen çok kollu bir siir irmagi.


Milliyet Gazetesi'nden alınmıştır...




İLHAN BERK'in "Teşekkür" şiiri geldi gece gece aklıma...




Evet hep açık gidip gelen ağzın içindi;


Gökyüzünün o huysuz maviliği içindi;


Elma kokan bir Türkçeyle konuştuğun içindi;


Ölümün sefil, kötü belleği içindi;


Her gün Pazar kurulan o sokaklar içindi;


Saçında uykusu kaçmış çiçekler ıslattığın içindi;


Çocuklar okuldan dönüyormuş gibi sesin içindi;


İşte bütün ama bütün bunlar için sana teşekkür derim.




Teşekkürler koca şair, asıl biz sana teşekkür ederiz.




1 yorum:

birsen dedi ki...

Aşkın ki hiç durup dinlenmek nedir bilmiyor
Aşkın ki anlatılamaz ihtiyar ve yıkık...