11 Ağustos 2008 Pazartesi

Gisan Tersanesi'nde facia: 3 ölü 12 yaralı




KARTAL (11.08.2008)- Tuzla tersaneler bölgesinde bulunan Gisan Tersanesi bugün tam dört işçiye mezar oldu. 12 işçi de yaralandı. Yeni inşa edilen gemide bulunan test etmek için kum torbası niyetine filikaya bindirilen 16 işçi halatın kopması üzerine denize düştü. Can pazarı gibi faciaya ilişkin konuşan Limter-İş, iş cinayetine tepki gösterdi.


İşçiler kum torbaları diye kullanılmış!


Tuzla'da bulunan Gisan Tersanesi'nde yaşanan iş cinayetinde 3 işçi yaşamını yitirdi, 12 işçi de yaralandı. Meclis araştırma raporları, yönetmelikler yayınlandı. İşçiler eğitimsiz dediler. Tersanelere göstermelik cezalar kesildi, kimileri kapatıldı. İşçiler ise yıllardır, insanca çalışma ve yaşam koşulları için, iş güvenliği önlemlerinin alınması için mücadele ediyor. Bugün yaşanan iş cinayetinin sebebi, işçilerin kum torbası yerine filikanın içine konulması. Son ölümlerle birlikte tersanelerde ölen işçi sayısı 107'e çıktı.


İşçiler boğularak can verdi

Turkuaz-1 isimli yeni inşa edilen geminin üzerinde bulunan filikayı test etmek için ağırlık yapması için kum torbası niyetine filikaya 16 işçi bindirildi. Bu sırada halatın kopması sonucu filika ters dönerek denize düştü. Camları kırılarak içine su dolan filikada Ramazan Çetinkaya, Ramazan Aygün, Emrah Varol isimli 3 işçi hayatını kaybetti. İşçilerden 12'si de yaralandı. Yaralılar, GİSBİR Tıp Merkezi, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve çevre hastanelere kaldırıldı.


İşçiler protesto etti

İş cinayetinin ardından Gisan Tersanesi önüne koşan Limter-İş Sendikası yöneticileri yaşanan iş cinayetine tepki gösterdi. Tersanenin bugün ve yarın işbaşı yapmayacağı öğrenilirken, tersane kapısında toplanan işçiler, uzun süre bekleyişini sürdürdü. İşçiler, iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına ve mesai arkadaşlarının kobay şeklinde kullanılmasına “Artık ölmek istemiyoruz” diye slogan atarak isyan etti.


Limter-İş tepki gösterdi

Limter-İş Sendikası Başkanı Cem Dinç, iş cinayetinin, geminin üzerinde bulunan filikada yürütülen çalışmada denge ağırlığı olarak kum torbaları yerine işçilerin kullanılmasından kaynaklandığını söyledi. Halatların ağırlığa dayanamayarak koptuğunu belirten Dinç, işçilerin boğularak yaşamını yitirdiğini belirtti. Limter-İş Başkanı Dinç işçilerin taleplerine karşın ölümlerin durdurulması için gerikli önlemlerin almayan patronların ölümlerden sorumlu olduğunu belirtti.


ATILIM'dan alınmıştır...

Hiç yorum yok: