26 Ağustos 2008 Salı

Gerçekte Özgür Olmak Nedir?






Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD), “Tutsak Karikatürler” başlığı ile bir sergi düzenliyor. Bu serginin tanıtımını yapan TAYAD, herkesi katılmaya çağrırken, 'silahları, beyinleri ve kalemleri' olan insanların yarattığı "Bu eserlere bakıp tekrar düşünelim: Gerçekte özgür olmak nedir?" diyor.




TAYAD'ın yayınladığı sergiyi tanıtım ve davet metinleri aşağıdadır:



TUTSAK KARİKATÜRLER SERGİSİ A Ç I L I Y OR




Hapishaneler yok etmenin en güçlü aracı olarak gösterildi. Öyle ki tutuklanan insanlarımızı “Hapse düşmüş” olarak tanımladık ve Allah’ın kurtarmasını istedik. Gerçekte ise hapishaneler Onurun, Cesaretin, Namusun, Direnişin, Vefanın, Fedanın tarihidir. İnsana dair bütün güzelliklerin, en yalın ve çıplak olarak görüldüğü yerler olarak ak sayfalarda yerini almıştır. İktidarın hep göstermeye çalıştığı hapishaneler ve gerçekte hapishaneler farklıdır. Hapishanelerde Devrimciler ve Devrimci irade vardır. Ve artık orada tarihi onlar yazmaktadır. Devrimci iradenin yaratıcılığı hapishane koşullarında, bugün de F tipi tecrit koşullarında sınanmaktadır. Onlar her koşulda yaratıcı oldular. Hapishanenin duvarları onların düşlerini sınırlamadı. Kendilerine, düşüncelerine güvendiler. Biliyorlardı ki bir kez hapishane duvarlarına sıkışıp kalırlarsa işte asıl o zaman öleceklerdi. Bu nedenle beyinleri hiç hapishane hücrelerinin içinde olmadı. Ülkemizin ve dünyamızın çektiği tüm acılar, hüzünler, yoksulluk, kan, ölüm onların beyinlerinin kıvrımlarında dolaştı. Yine onların beyinlerinde Türkiye ve dünya halklarının onurlu direniş destanları vardı. Filistin’de taş atan çocukla beraberdiler. Irak’ta vatanını savunmak için savaşanların yanındaydılar. Silahları çoktu. Silahları beyinleri ve kalemleriydi. Ve işte yine karşımızdalar. Bu kez mizahın acımasız ve yalın kılıcını sallıyorlar.




TUTSAK KARİKATÜRLER adıyla açtığımız sergimizde tecridin kahredici yokluk koşullarında ürettikleri eserlerle karşımızdalar. Kandıra, Sincan, İzmir-Kırıklar, Tekirdağ, Edirne gibi F tipi hapishanelerde, Uşak, Gebze gibi M tipi hapishanelerde üretip bizlere gönderdikleri yüzlerce eserden seçtiğimiz 100 kadar eserle karşınızdalar. Bakın ve görün, insanın büyük yaratıcı gücünü, vatan ve halk sevgisini görün. Olmazların nasıl olur yapıldığını görün. Görün ve kendinize sorun; bu eserleri yaratanlar gerçekten tutsaklar mı? Gerçekten hapishanedeler mi? Bu eserlere bakıp tekrar düşünelim: Gerçekte özgür olmak nedir?




"TUTSAK KARİKATÜRLER" SERGİSİ "Gerçekleri farklı biçimlerde anlatmanın yolları var ise; bunlardan biri de mizahtır. Mizahı politik ciddi bir iş olarak ele alma bilinciyle, gerçekleri bu kez de karikatürlerimizle anlatma yolunu seçtik. Politik tavır alışın bir yolu bir biçimi olarak gördük çizgilerimizi, kalemimizi." (F Tiplerindeki tutsaklardan.)




TAYAD’LI AİLELER olarak; “TUTSAK KARİKATÜRLER” ADIYLA AÇACAĞIMIZ SERGİMİZE TECRİTE KARŞI OLAN TÜM DOSTLARIMIZI VE BASINI DAVET EDİYORUZ.




SERGİ TARİHİ: 28 AĞUSTOS – 03 EYLÜL / 2008


AÇILIŞ SAATİ: 15.00


SERGİ SAATLERİ: 10.00 – 20.00


YER: BASAD (Bakırköylü Sanatçılar Derneği / Sergi Salonu) İstanbul Cad. No:38 (Bakırköy Vergi Dairesi Yanı) Bakırköy / İstanbul




İletişim Tel: 0212 / 231 57 73 e- mail: tecritiskencedir@yahoo.com

Hiç yorum yok: