20 Aralık 2007 Perşembe

'İnadına' sosyalist...



Yaşamını işçi sınıfına ve onların haklarına adayan 42 yıllık sendikacı Uğur Cankoçak, savaşımını internet üzerinden sürdürüyor


ALPER TURGUT

Eski TİP ve SDP üyesi, 42 yıllık sendikacı Uğur Cankoçak (70), bıkmadan, usanmadan hayatını adadığı sosyalizm mücadelesini artık internet üzerinde yayımladığı 'inadina.com' ile sürdürüyor.


'EN SERT' SENDİKALARDA...


Kayseri Pınarbaşı doğumlu Uğur Cankoçak, 1962 yılında Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) üye oldu. Aynı tarihlerde sendikal mücadeleye katılan Cankoçak, yaşamını işçi sınıfına ve sosyalizme adadı. Uzun yıllar Türkiye Maden-İş, Kimya-İş, Lastik-İş sendikalarında çalışan ve DİSK bölge temsilcisi olan Cankoçak, kendi deyimiyle 12 Eylül öncesinin ''en sert'' sendikaları olan İlerici Yapı-İş ve Tüm Maden-İş sendikalarında yöneticilik yaptı. Cankoçak, Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinden Mehmet Ali Aybar ile birlikte Sosyalist Devrim Partisi'nin (SDP) kurucuları arasındaydı. Türkiye'deki büyük işçi hareketlerinin içinde yer aldığını belirten Cankoçak, ''Bugüne dek sayısız kere içeri girip çıktım. Çıkardığımız 'DİSK' gazetesinin yazıişleri müdürüyken 1.5 yıl içeride cezaevinde yattım. Sendikayı 1980'den sonra bırakmak zorunda kaldım. Aranıyordum. Yurtdışına gitmedim ama kaçak yaşadım. Hiçbir zaman mücadeleden vazgeçmedim. Hâlâ sosyalistim. Yeni Dünya Düzeni'ne küreselleşmeye karşı antikapitalist, antiemperyalist olmak lazım'' diye konuşuyor.


'POSTMODERNİZM BATAĞI'


Eski dava arkadaşlarının bir bölümünün işadamı olup büyük paralar kazandığını vurgulayan Cankoçak, şunları söylüyor:
''Bunun dışında kalanların büyük bir bölümü ise postmodernizm batağına saplandı. Onlar hem sınıf meselesini terk ettiler hem de sosyalist olduklarını söylüyorlar. Küreselleşme karşıtı olduklarından dem vurup AB'yi savunuyorlar. Bağımsızlığa karşı bağımlılıktan söz edenlerin hepsi Kemalizme ve ulus devlete de karşı... Öte yandan laik olduklarını öne sürüp siyasi İslamın değirmenine suyu en çok bunlar taşıyor.''


'DERGİ ÇIKARMAK İSTİYORUM'


Sınıf meselesini reddederek sosyalist olduklarını söyleyenlere karşı ''inadina.com'' un doğduğunu ifade eden Cankoçak, ''65 yaşından sonra bilgisayar kullanmayı öğrendim. Sanal âlemdeki İnadına dergisi 2 yılı aşkın süredir yaşamını sürdürüyor. 114'üncü sayıya ulaştık. Sitemiz salı günleri yenileniyor. Ziyaretçi oranımız yüksek. Bunu başta üniversiteliler olmak üzere toplumun her kesiminden gelen elektronik mektuplardan (e-mail) anlıyoruz. Şimdi amacım bunları kâğıda döküp dergi çıkarmak'' dedi.


Cumhuriyet / 28 şubat 2004
Not: Uğur Cankoçak'ı 15 Haziran 2005 günü yani büyük işçi yürüyüşünün 35. yıldönümünde kaybettik.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Yazılarınızı cok güzel,başarılarınızın devamını diliyorum..