Gazi'yi kana boğan olayların 10. yıldönümü
ALPER TURGUT
Karanlık güçlerin sahneye koyduğu kirli bir oyunun ardından Gaziosmanpaşa Gazi ve Ümraniye Mustafa Kemal mahallelerini kana boğan olayların bugün 10. yıldönümü...
10 yıl önce bugün, çoğunlukla Alevi yurttaşların yaşadığı Gazi Mahallesi'nde, acısı hâlâ tazeliğini koruyan ''katliam'' ın fitili ateşlendi. Bu mahallenin adı, simitçi Bayram Duran 'ın gözaltında ölümü dışında pek duyulmamıştı. Akşam saatleriydi, bagajında boğazı kesilmiş şoför Mesut Efe 'nin cesedinin yattığı taksi, mahallenin en işlek caddesi olan İnönü Caddesi'ne saptı. Taksinin camları ağır ağır açıldı ve otomatik silahlar ölüm kustu. Cadde üzerindeki 4 kahvehane ve bir pastaneyi tarayan saldırganlar, 68 yaşındaki Halil Kaya 'yı öldürüp olay yerinden uzaklaştı. Kaya'nın ölümünü duyan sokağa çıktı. Saatler geçmesine karşın polislerin olay yerine gelmemesi üzerine öfke büyüdü ve topluluk karakola doğru yürüyüşe geçti. Güvenlik güçlerinin kurşun yağmuru altında kalan çok sayıda kişi öldü ya da yaralandı. Olaylar kısa bir süre sonra Ümraniye'ye sıçradı. Barikatlar kuruldu, sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 4 günün ardından askerlerin, halk ve polisin arasına girmesiyle olaylar sona erdi. Bilanço korkunçtu. Olaylarda tam 23 kişi yaşamını yitirmişti. Olaylar sonunda yalnızca 20 polis memuruna açılan dava, güvenlik gerekçesiyle İstanbul'dan 1200 kilometre uzağa, Trabzon'a taşındı. Yıllar süren dava sonucunda, iki polise ceza verildi, diğerleri beraat etti.
Gazi olaylarının 10. yıldönümünde yaşamını yitirenler gözyaşlarıyla anıldı
Binlerce kişi katliamı lanetledi
ALPER TURGUT
Gaziosmanpaşa Gazi ve Ümraniye Mustafa Kemal mahallelerinde 10 yıl önce kirli bir provokasyonun ardından çıkan olaylarda yaşamlarını yitirenler, binlerce kişi tarafından ''İktidar Katilleri Koruyor'' sloganlarıyla anıldı. Gözyaşları arasında öldürülen çocuklarının fotoğrafları ve karanfillerle yürüyen aileler, ''Devlet, provokasyona karşı haklı ve doğal bir tepki geliştiren bizlere katliamla yanıt verdi. Hani biz Aleviler, cumhuriyetin temel taşı idik'' dediler. Gazi Mahallesi'ndeki her anma töreninde, göstericilere sert bir şekilde müdahale eden ve yüzlerce kişiyi gözaltına alan güvenlik güçlerinin, bu kez topluluktan uzak durarak sadece izlemekle yetindiği gözlendi.
Gazi Mahallesi'nde sabah saatlerinde geniş güvenlik önlemleri arasında toplanmaya başlayan gruplar önce Alibeyköy Mezarlığı'nda bir anma töreni düzenledi. Törenin ardından Gazi Mahallesi'ne doğru yürüyen topluluk, karanlık güçlerce taranan 4 kahvehane ve bir pastaneye karanfil bıraktı. Gazi Cemevi önünde gitgide büyüyen kitle öğlen saatlerinde binlerce kişiye ulaşırken İnönü Caddesi'nin üzerinde HÖC, ESP, Halkevleri, DHP, DEHAP, SDP, SODAP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve dergi gruplarınca kortejler oluşturuldu. En önde olayda yaşamlarını yitirenlerin ailelerince taşınan ''Gazi Şehitleri Ölümsüzdür, Unutmayacağız, Unutturmayacağız'' yazılı pankartla dev kortej, saat 12.30'da Gazi Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçti. Polisin uzak durmaya özen gösterdiği yürüyüş boyunca olayda hayatlarını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyan topluluk saat 13.00'te mezarlığa ulaştı.
Aradan geçen onca zamana karşın acıları hiç dinmeyen aileler, gözyaşlarının sel olup aktığı ağıtlar eşliğinde evlatlarının mezarlarını karanfillerle süslediler. Grup Yorum tarafından söylenilen ''Bize Ölüm Yok'' adlı marştan sonra tekrar cemevine yürüyen topluluk olaysız dağıldı.
Cumhuriyet / 12-13 Mart 2005
20 Aralık 2007 Perşembe
Karanfillerle anıldılar...
Gönderen Alper TURGUT zaman: 08:13
Etiketler: bayram duran, dehap, dhp, esp, gazi cemevi, gazi mahallesi. alevi, halil kaya, halkevleri, höc, katliam, mesut efe, pir sultan abdal, sdp, sodap
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder