20 Aralık 2007 Perşembe

O yaşama tutundu...

Özgür Uyanık, işkence raporlarının 'kaybolduğu' bir yargılama sonrası müebbete mahkûm edildi ama yılmadı

Yasadışı örgüt üyesi olmak suçlamasıyla gözaltına alındı. 18 gün sorgulandı, işkence gördüğüne dair rapor kayboldu ve müebbet hapse mahkûm oldu. Fakat bunların hiçbiri onu yıldırmadı: Davasını AİHM'e taşıdı, üniversiteyi üstün başarıyla bitirdi, kitap yazdı, resim yaptı, âşık oldu.

ALPER TURGUT

İfadesinin işkence altında alınması iddialarına karşın yapılan yargılamalar sonucu müebbet hapis cezasına çarptırılan siyasi hükümlü Özgür Uyanık , iç hukuk yolları kapanınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Cezaevinde geçirdiği 8 yılda, üniversiteyi üstün başarı belgesiyle bitiren, kitap yazan, sanatın her dalıyla uğraşan ve nişanlanan Uyanık'ın işkence gördüğüne dair raporu kaybolmuş, gerekli muayene ise trajikomik bir şekilde geçen yıl yapılabilmişti.

Özgür Uyanık (30), 1996 yılında İstanbul'da Halkevleri üyesiyken gözaltına alındı. Dev-Yolcu olmakla suçlanan Uyanık, İstanbul, Mersin, Antalya ve Balıkesir'de tam 18 gün sorgulandı. Sorgu bitiminde sevk edildiği İstanbul DGM tarafından tutuklanan Özgür Uyanık, işkence altında ifadesinin alındığını söylemesine karşın muayene kâğıtlarının kaybolduğu anlaşıldı...

Adli kurumlar ve hastaneler arasında gerçekleştirilen birçok yazışmadan sonra Özgür Uyanık'ın gerekli muayenesi tam 7 yıl sonra 2003 yılında Pendik Devlet Hastanesi'nde yapıldı. Şikâyet dilekçesinin üzerinden yıllar geçmesinin ardından verilen raporda, rahatsızlıkların bir bölümü tespit edildi. Ancak rahatsızlıkların işkenceden kaynaklı olup olmadığının anlaşılması artık mümkün değildi.

Yerel mahkemenin verdiği müebbet cezası, ''sanıkların temyiz itirazları (işkence iddiaları) yerinde görüldüğünden'' Yargıtay tarafından bozuldu. DGM'de yapılan duruşma ise işkence soruşturmasının yanıtının beklenmesi için 23 Ağustos 2004'e bırakıldı.
İşkence soruşturmasına ''takipsizlik kararı'' verilmesi ve iç hukuk yollarının kapanması üzerine Kartal H Tipi Cezaevi'nde tutulan Uyanık'ın avukatları, ''işkence ve gözaltı süresinin aşıldığı'' gerekçesiyle AİHM'ye başvurdu.

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü cezaevinde ''Üstün Başarı Belgesi'' alarak bitiren Özgür Uyanık'ın, dava arkadaşı Ulaş Kipal ile birlikte yazdığı ''Türkiye Milli İktisat Tarihi (Devletçilik)'' adlı kitap ise Kaynak Yayınları'ndan çıktı. Uyanık'ın haksız yere yargılandığının er geç ortaya çıkacağını belirten Yudum Ersezer , cezaevinde tanıştığı nişanlısı için şunları söylüyor: ''Dışarıdayken öylesine uğraştığı resimde ustalaştı. Cezaevinde kişisel sergi açtı. Ayrıca arkadaşlarıyla birlikte açık görüşün yapıldığı odanın duvarını fırçalarıyla özgürleştirdiler. Ebru kursu açıldı, onu öğrendi. Cezaevinden ebrulu kartlar gönderiyor bayram ve tebrik kartları olarak... Cezaevinde olmak öldürmüyor sevgiyi, aşkı, özlemi...''

Cumhuriyet / 20 Ağustos 2004

Hiç yorum yok: